RADONČIĆ PRED SUDOM

Detalji svjedočenja koje je potreslo bh. političku scenu!

31.10.2016 - 18:02 | Vijesti >> Aktuelno
 

Predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudin Radončić završio je svjedočenje pred Osnovnim sudom u Prištini. Novinarima je na kraju svjedočenja kazao je da je u skladu sa zakonom i zakletvom govorio samo istinu, te da se branio od izjava članova "zločinačkih organizacija koji su osuđeni na po stotinjak godina zatvora", a koje je on "naljutio zato što su mediji objektivno informirali."

- Kao ministar sigurnosti, zato što sam obezbijedio da državni tužitelji dobiju bolju zaštitu kad im je ta mafija prijetila i radi se o jednoj osveti iza koje stoji politički motiv da me se politički ukloni, ne samo za ove izbore već zauvijek iz bh. politike - kazao je Radončić.

Naveo je da je davao precizne odgovore, te da "kada ste nevini nemate čega da se bojite".

- Moja je obaveza da govorim istinu, a o političkim posljedicama ćemo razgovarati na miru. Mene je neko u jednom politički motiviranom hapšenju htio da natjera da raspustim koaliciju Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB). Ja sam taj pritvor potpuno dostojanstveno odležao. Nisam dozvolio da se pocijepa bošnjački poliltički faktor, tako da i na njih apelujem da neke činjenice ili istine, ma koliko god oni mislili da nisu, ne utiču na način brzih odluka. U svakom slučaju, koalicija je stabilna što se tiče gospodina Izetbegovića i mene. Ja sam to već davno rekao, naši odnosi su isključivo službeni, a najvažnije je da stranke koaliraju - naveo je Radončić.

Politički rival

Što se tiče posljednjeg dana svjedočenja predsjednika SBB-a, specijalni tužilac EULEX-a, Andrew Hughes, počeo je pitanjima o ubistvu Selvera Lekića i o ranijoj izjavi Radončića da iza ubistva Ramiza Delalića, za kojeg se u optužnici navodi da je bio Keljmendiju rivalski gangsterski bos, stoji bošnjačka državna mafija. 

Radončić nije htio da govori više o tome ko stoji iza "bošnjačke državne mafije" zbog situacije nastale nakon njegovog svjedočenja u petak.

Tužilac je pitao svjedoka da li je ikada naredio Naseru Keljmendiju da unajmi Srbe da ubiju Ramiza Delalića, na šta je Radončić odgovorio: "Nisam, to je za mene uvredljivo pitanje". Dodao je i da ne poznaje Strahinju Rašetu i Milana Mitića, koji su, prema optužnici, izvršili ubistvo Delalića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na osvrt tužioca o tvrdnji ko je odgovoran za ubistvo Delalića, Radončić je ponovo potvrdio "stopostotno" da je Delalića ubila "bošnjačka državna mafija", da se na to nije pozvao na osnovu spekulacija a da je do tog zaključka došao na osnovu novinskih tekstova predatih sudu, u kojima se Delalić prijavio da otkrije ubice Nedžada Ugljanja, šefa tajne policije BiH.

Sudija se obratila Radončiću i upitala ga da li njegova saznanja da je "bošnjačka državna mafija" odgovorna za ubistvo dolaze na osnovu analiza medijskih članaka, što je Radončić potvrdio, dodajući na to i Delalićeve intervjue. Sudija je zatražila te tekstove i Radončić ih je predao.

Na pitanje tužioca da li je obavijestio policiju o bilo kakvom dokazu koji za koji on zna u vezi sa ubistvom, Radončić je rekao da su "o ovom ubistvu govorili bivši agenti tajne policije na koje su izvršeni atentati, a da je policija radila na tome bez da se iko miješa u to". Radončić je odgovorio da to zna jer su mediji naveli da kantonalno tužilaštvo vodi istragu o onome što je Delalić rekao.

Na upit tužioca da li se vodi aktivna istraga protiv bošnjačke državne mafije, Radončić je odgovorio da ne zna šta radi državno tužilaštvo "osim što Dubravko Čampara (tužilac Tužilaštva BiH op.a.) pokušava da skrene istragu na Keljmendija, mene ili nekog drugog". Na pitanje sudije zašto tako misli, Radončić je rekao da "na dan kada je predao kandidaturu za člana Predsjedništva, Hughes je pročitao optužnicu u Prištini koja je možda bila koincidencija".

- Gospodin Čampara je dobio kaznu Visokog sudskog tužilačkog vijeća zato što se miješa u ovaj slučaju. Njegov brat je ministar unutrašnjih poslova, drugi bliski rođak je trenutno državni premijer, Denis Zvizdić, on je u meni vidio političkog rivala kojeg treba diskreditirati, i to pokušavaju godinama", odgovorio je Radončić.

Radončić je na konstataciju sudije potvrdio da ono što Čampara radi ima političku pozadinu.

Dodao je da se Čampara miješa u slučaju protiv njega u BiH, iako nije uključen u to, te da je dao instrukcije svedokinji Azri Sarić kako da svedoči protiv njega.

Strah od "kompliciranja političkih prilika u BiH"

Na pitanje tužioca da li zna imena specifičnih osoba odgovornih za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio da je kao ministar sigurnosti o tome govorio u državnom parlamentu.

- Sve ovo što me pita tužilac mogao me je pitati u Sarajevu, a ne da me proglasi nepostojećim ministrom - naveo je lider SBB-a.

Radončić je dodao da su sva imena objavljena u bosanskim medijima i da se trebaju potražiti. I pored insistiranja sudije, Radončić nije htio da odgovori na to pitanje.

- Nakon mog svjedočenja u petak, Stranka demokratske akcije (SDA) s kojom sam u koaliciji je objavila težak pamflet protiv mene i rekli su da će danas vidjeti kakve će mjere donijeti zbog mog svjedočenja. Ne želim da svojim odgovorima, koji za mene nisu relevantni, kompliciram političke prilike u BiH - odgovorio je Radončić.

Na pitanje tužioca da li se ikada kandidovao kao protukandidat predsednika SDA Bakira Izetbegovića, Radončić je odgovorio da su dva puta bili rivali i da je dva puta Izetbegović tijesno pobijedio. Tužilac je pitao i da li je Keljmendi dao novac kada se Radončić kandidovao za predsjednika.

- To je sramotna provokacija - odgovorio je Radončić i dodao da "tužilac ruši kredibilitet ogromne uspiješne kompanije i postavlja tendenciozna pitanja koja nemaju uporišta u zdravom razumu a kamoli činjenice. 

Dodao je da Keljmendi nikada nije dao novac i da sve to "kontroliše naša Centralna izborna komisija".

Kada govorite o "bošnjačkog državnoj mafiji", da li povezujete tu mafiju sa trenutnim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, upitao je tužilac, na šta Radončić nije htio da odgovori jer su pitanja "sugestivna i nisu politički korektna prema koalicionom partneru".

Na pitanje da li je dao novac za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio: "Apsolutno ne".

Nakon toga, uslijedila je pauza.

Svjedoku nepoznati detalji ubistva

Ranije u ponedjeljak tužilac je također pitao svog svjedoka o Radončićevom bliskom prijatelju Selveru Lekiću, da li mu je pozajmljivao novac, da li je imao problema sa drogom i oko njegovog ubistva.

Inače, Delalić se u optužnici protiv Keljmendija pominje kao neko ko je bio umiješan u ubistvo Selvera Lekića, na osnovu svjedočenja Šejle Turković. Ubistvo Delalića se, također po optužnici, smatra revanšom zbog ubistva Selvera Lekića, za šta se Keljmendi i njegova grupa smatraju odgovornima.

Radončić je, međutim, odgovarajući na pitanja tužioca i sudije, odgovorio da se ne sjeća da li je Selveru Lekiću pozajmljivao novac, da nije imao problema sa drogom, da je ubijen u restoranu u Sarajevu i da ga je ubio Mersudin Ćosović, a da su mu Delalić i Azra Sarić, Delalićeva djevojka koja je svjedokinja na suđenju Radončiću u Sarajevu, pružali prvu pomoć i pokušavali da spase život Selvera Lekića - to na osnovu svjedočenja Azre Sarića sa suđenja u BiH. Kako je naglasio, "tada su svi pričali da je Delalić pokušao da spasi život Selveru na licu mesta kada je krvario".

Dodao je da su mu nepoznati dalji detalji ubistva i da se znalo da je Ćosović bio ubica jer je bilo previše svjedoka.

Na pitanje tužioca da li je Belma Lekić, Selverova supruga iz drugog braka radila u Avazu, Radončić je potvrdio, te dodao da je radila "kao tehnički administrator, kurir u pravnoj službi neko kratko vrijeme."

- Mislim da je dobila otkaz odmah poslije godinu dana - rekao je. Porekao je da je Belma Lekić bila njegova sekretarica u Avazu i dodao da nikada nije zamijenila njegove sekretarice. Njegova lična sekretarica bila je Sejda Kastrat, a u odsustvu Mirsade Odobašić, kazao je Radončić.

Delalić - kontroverzna ličnost

Na pitanje tužioca da li se Radončić ikada sreo sa suprugom i udovicom Ramiza Delalića, Radončić je kazao da je ne poznaje, a na pitanje da li je neko razgovarao sa njom u njegovo ime, odgovorio je: "Apsolutno ne."

Da li je neko u njegovo ime razgovarao sa Azrom Sarić prije nego što je svjedočila u ovom slučaju, Radončić je odgovorio: "Ne".

Također je porekao da je nekada dao novac za odbranu Nasera Keljmendija i negirao da je sa njim ili bilo kim drugim pregledavao čitulje za Ramiza Delalića. Rekao je da nije otišao na sahranu zato što ni Delalić nije dolazio na sahranu njegovih bližnjih, kao i zato što je "za javne ličnosti jako rizično da idu na sahranu kontroverznih ličnosti".

Zašto je Delalić bio kontroverzna ličnost, upitala je sudija.

- Zato što mu se sudilo za ubistvo tzv. srpskog svata. On je bio jako negativno percepiran u srpskoj političkoj javnosti i u srpskom narodu. I najviše je bio kontroverzan upravo zato što je optužen da je izvršio to ubistvo na Baščaršiji 1992. godine - odgovorio je Radončić.

Radončić je dodao i da je prije rata postojalo pucanje zmeđu Delalića i Zijada Turkovića, i da postoji još jedan incident.

- Jednog dana poslije rata razbio je sve prodavnice u Sarajevu koje su prodavale svinjetinu - kazao je Radončić.

Na pitanje da li je ikada razgovarao sa Selverovim rođakom Ekremom Lekićem o osveti smrti Selvera Lekića, Radončić je odgovorio: “Ne”.

- Ja nisam imao razloga da se svetim za smrt Selvera Lekića. Ubica je poznat. Pokojni Delalić je tu bio vrlo korektan prema Lekiću. Ja sam legalista i nikad se ne bi svetio za bilo kakvo ubistvo, čak i da je u pitanju moja porodica. Dalje, ovde smo na Kosovu, znam da se razgovara o jednoj mentalitetskoj stvari, ako je u pitanju krvna osveta, ona je isključivo u nadležnosti oca, braće i najuže porodice, a ne svjedoka na venčanju. Mislim da ni Lekići nisu razmišljali o osveti jer znaju ko je ubica i on je osuđen - odgovorio je Radončić.

Tužilac više nije imao pitanja za Radončića o samom ubistvu.

Sudija Ana Adamska Gallant upitala je Radončića da li je Ekrem Lekić htio da se osveti za smrt Selvera Lekića, na šta je Radončić odgovorio: "Apsolutno ne jer oni nisu bliski srodnici”. Pojasnio je "da su oni sigurno bili prijatelji".

Sudija je pitala i o tome s kim se i kada Šejla Jugo, svjedokinja u procesu i supruga Zijada Turkovića, udala, na šta je Radončić odgovorio da se udala za Zijada Turkovića, te odgovorio i da se udala poslije smrti Ramiza Delalića.

Sudija je htjela da zna i kada je Radončić saznao da je Šejla Jugo u vezi sa Turkovićem, na šta je Radončić odgovorio “onda kada se desilo to venčanje”, te da nije imao informacija od ranije jer “nije imao informacija ko je Zijad Turković".

Sudija je upitala da li Radončić imao saznanja da je Zijad Turković bio jedan od lica za koje je policija sumnjala da je počinio ubistvo Delalića, što Radončić nije znao.

Radončić nije znao ni gde je bio Keljmendi kada se ubistvo desilo, te da o tome nije razgovarao sa Keljmendijem ili Naserom Orićem.

Na pitanja sudije Radončiću, da li ima negativnih osjećanja prema Naseru Keljmendiju, da li je izdao naredbu da se Keljmendi ubije i da li je sa Šejlom Jugo Turković razgovarao da sa svojim suprugom organizuje ubistvo Keljmendija, on je na sva ta pitanja odgovorio sa “ne”.

- To su stvari koje su već osam puta presuđene pravosnažnom presudom iz Sarajeva, u kojima su upravo ove stvari osuđene kao teška kleveta i povreda moje ličnosti i nanijeta duševna patnja i ona (Šejla Jugo Turković) je morala da plati - naveo je Radončić.

Sudija je od Radončića zatražila te presude protiv Šejle Jugo Turković na osnovu kojih je osuđena za klevetu, odnosno zato što je, kako je Radončić rekao, "lažno tvrdila da sam naredio da se Delalić ubije i da je Naser Keljmendi uređivao tabloid Express u sklopu Avaza, da sam se bavio drogom i da sam bio lider albanske mafije, da sam u jednoj presudi osuđen jer nisam spriječio ubistvo Delalića, a da u drugoj me tereti da sam organizovao, da me je Delalić ucjenjivao kosovskim dosijeom, da sam špijun Kosova, i još puno toga". Presude su iz 2012.,2013., 2014, i 2015.

Ovim je završeno je direktno ispitivanje Radončića, nakon čega slijedi unakrsno ispitivanje odbrane Nasera Keljmendija.

Ispitivanje odbrane

Nakon direktnog ispitivanja tužioca, uslijedilo je unakrsno ispitivanje odbrane Nasera Keljmendija, advokata Besnika Beriše. Njegova pitanja su se uglavnom odnosila na svjedočenje Šejle Jugo Turković.

Radončić je negirao sva pitanja koja su se odnosila na njeno svjedočenje.

Advokat je htio da potvrdi da Radončić nije imao prijateljske odnose sa Keljmendijem, što je Radončić potvrdio. Beriša je dodao da je Šejla Jugo Turković izjavila da su bili toliko bliski da su čak mogli i ubistvo da planiraju zajedno, na šta je Radončić rekao da to nije istina.

Radončić je odgovorio i da nije tačno da je Keljmendi donirao osam miliona eura, kao i da Twist Tower zgrada u Sarajevu koja je sedište “Dnevnog avaza”, nije izgrađena Keljmendijevim novcem.

Odgovarajući na pitanja advokata, Radončić je negirao da je Šejla Turković bila zvijezda “Avaza” , kao što je rekla, da je bila bliska s njim i da je u nju imao povjerenja, da je svaki put kad se sastao sa grupom ljudi koji se pominju u optužnici da su planirali ubistvo Delalića, pozvana kao svjedok.

- Takav sastanak se nikada nije dogodio, prema tome to nije istina - odgovorio je Radončić.

Negirao je da je pokušao da preusmeri istragu na njenog supruga, za ubistvo Delalića.

Radončić je kazao i kako postoje više motiva zašto Šejla Jugo Turković svjedoči protiv njega.

Naveo je kako je kao ministar promijenio zakon kako bi djeca tužiteljice Dijane Kajmaković, koja je vodila slučaj protiv njenog supruga, bila zaštićena, što je Šejlu razljutilo. Također je spriječena da u tabloidu Express u kojem je radila, inače pod Avazom, ometa pravdu lažnim informacijama.

Radončić je, na pitanje advokata, potvrdio da je rekao medijima da se Keljmendi nalazi na mjestu gdje treba da bude, na dan njegovog hapšenja.

- Bio sam ponosan na to jer je to bio uspijeh bosanske policije - naveo je Radončić.

Da ste bili prijatelji i da ste stvarno sarađivali u ubistvu Delalića, složit ćete se da vam ne bi palo na pamet da slavite to hapšenje, upitao je advokat Beriša.

- Slažem se - odgovorio je.

Advokat je zaključio da svjedok i Naser Keljmendi nikad nisu bili prijatelji kao što su neki svjedoci naveli, “i nikad toliko bliski da bi ste se bavili ilegalnim aktivnostima, a da ne pričamo o ubistvu.”

- Prvo ja nisam čovjek koji bi sa bilo kojim planirao nezakonite aktivnosti, prema tome nisam mogao to da radim ni sa gospodinom Keljmendijem - odgovorio je Radončić.

Također je rekao da dok je bio ministar sigurnosti, nije bilo prilika da dođe do činjenica o nezakonitim aktivnostima Nasera Keljmendija.

Prema riječima Šejle Jugo, njen suprug Zijad je uhapšen na vaš nalog od strane tužioca Olega Čavke u vezi ubistva Delalića, upitao je advokat.

- Čavka i ja nismo nikakvi prijatelji i to nije tačno - odgovorio je Radončić.

Radončić je kazao i da je laž i da je zloupotrebio svoja ovlaštenja i sredstva kako bi poslovao sa drogom Keljmendija, ili da je predvodio kriminalnu grupu koja je naručila i platila ubistvo Delalića.

Prema riječima advokata, Šejla Jugo Turković je rekla da je Radončić bio toliko uplašen od Delalića da je čak bio prestrašen i samim njegovim prisustvom.

- Nikada ga se nisam bojao, nikada nisam imao razloga za to. Da smo se vidjeli poslije rata sigurno bih se srdačno pozdravio kao bivši učenisnici rata - kazao je.

Branilac Keljmendija je također ispitivao Radončića o svjedočenjima zaštitinih svjedoka.

Kada je Radončiću pokazano ime zaštićenog svjedoka K1, Radončić je kazao da tu osobu ne poznaje. Advokat Beriša je naveo da je svjedok K1 izjavio da je dolazio u hotel Radon Plaza sa velikom svotom novca, što je Radončić negirao.

(Avaz.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA