PRESS KONFERENCIJA

Sastanak lidera u Predsjedništvu BiH: Dogovoreno da će se i dalje dogovarati

03.11.2016 - 16:57 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović održavaju u Sarajevu, u okviru redovnih političkih konsultacija, sastanak sa liderima vodećih političkih stranaka u BiH, među kojima su Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović (PDP), Dragan Čavić (NDP) i Fahrudin Radončić (SBB BiH).

Tokom svog dijela press konferencije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izrazio je nezadovoljstvo zbog hapšenja deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Orašja, kojima je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da mogu pobjećili ili uništiti dokaze.

Čović je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH iznio svoj stav i zabrinutost o načinu kako je to urađeno:

''Otvorenih pitanja ima kada je u pitanju selektivnost i politički ambijent. Uvijek mi je bila želja da se ne miješam u rad pravosudnih institucija, ali previše je znakovitih elemenata'' - rekao je Čović.

Također dodaje da nema nikakvog razloga da ljudi koji su se redovno odazivali institucijama BiH budu uhapšeni da bi svjedočili u predmetima u kojima su već davali izjave, te je podsjetio da su neke od uhapšenih osoba obnašale najviše funkcije u institucijama koje ih ovih dana hapse.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović odgovorio je na trenutno najaktuelnije pitanje, a to jeste pitanje o koaliciji SDA i SBB, odnosno u kakvom je odnosu sa koalicionim partnerom Fahrudinom Radončićem:

"Mi smo u koaliciji zbog potrebe ove zemlje da ima stabilnu vlast, a bez saradnje SAD i SBB stabilnosti nema. Nismo zajedno zbog vlasti niti zbog fotelja već jednostavno zato što nema alternative", istakao je Izetbegović.

bakir

Izetbegović je prokomentarisao i hapšenje 10 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane u Orašju kazavši da je bila velika reakcija člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

"S obzirom na to da se radi o Hrvatima koji su optuženi za ratne zločine imamo jaku reakciju hrvatskog člana. Mislim da to trebamo pustiti sudovima i tužilaštvima. Ne možemo se uplitati u njihov rad.''.

Također ističe da su ga iznenadile žestoke reakcije iz Hrvatske na hapšenje bivši pripadnika HVO-a su ga iznenadile.

"Mene je začudila reakcija iz Hrvatske, neki stavovi prema nama političarima. Nismo mi sudije,ne mogu se političari i ne smiju se uplitati", poručio je Izetbegović.

Fahrudin Radončić je također izašao pred novinare,a na pitanje da li je bilo riječi o nekim kadrovskim promjenama, Radončić je kazao da je SBB zadovoljan radom svojih ministara u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH.

Radončić je također ponovio i potvrdio ono što je Izetbegović rekao, to jeste da je SBB ušao u koaliciju ne zato što je htio, već što je „SDA dugo vremena s razlogom insistirala da uđemo u koaliciju".

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!