NEKI OD SPORNIH NAZIVA ŠKOLA JOŠ NISU PROMIJENJENI

Škole i dalje nose imena koja vrijeđaju druge

07.11.2016 - 09:24 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: Nezavisne novine
 

Pitanje naziva škola posebno je osjetljivo, ali iako postoji potreba za njima nema zajedničkih stručnih tijela, niti će ih uskoro biti, koja će barem dati smjernice kod davanja ili promjene imena obrazovne ustanove, kaže ministrica obrazovanja FBiH Elvira Dilberović.

U BiH je postojao Koordinacioni odbor za praćenje provođenja privremenog sporazuma o zadovoljavanju prava djece povratnika, kojim su kopredsjedavali predstavnici entitetskih ministarstava obrazovanja, i bavio se i spornim nazivima škola. Međutim, kako je pojasnila Dilberovićeva, neki od naziva koji su ocijenjeni spornim ni danas nisu promijenjeni, a ovaj odbor odavno ne radi.

"Stalo je to. Posljednji sastanak je održan prije 2012. godine, a ostalo je još škola čiji nazivi nisu promijenjeni", rekla je Dilberovićeva. Istakla je da ima potrebe da postoji tako nešto, i to ne samo za osnovne i srednje škole. Tome svjedoči i nedavni slučaj kada je Skupština Kantona Sarajevo donijela odluku da Osnovna škola "Dobroševići" od sada nosi naziv Osnovna škola "Mustafa Busuladžić", što je izazvalo kritike opozicije, ali i nekih istoričara, koji kažu da je Busuladžić propagirao fašizam i koristio govor mržnje.

"Ni u Koordinaciji ministara obrazovanja BiH nikada se nije načelo pitanje naziva. Sve što se ostavlja javnosti na procjenu ne može biti dobro. Trebaju na stručna tijela, bar tijela koja će argumentovano dati smjernice. Pitanje naziva, posebno škola, je osjetljivo isto kao i pitanje kladionica blizu škola. Učenici se poistovjećuju s nazivom škole, ličnošću čije ime škola nosi. Međutim, nema volje da se nešto tako dogovori, da se koordinira", istakla je Dilberovićeva.

Prema kriterijima koje je bio utvrdio Koordinacioni odbor, a koji bi se mogli koristiti kao neke od smjernica, školski naziv je prihvatljiv ako ne sadrži vjersko obilježje ili ne predstavlja datum, događaj, vojnu jedinicu ili vojnu ličnost iz posljednjeg ili prethodnih ratova koji su nanijelu štetu drugim narodima.

Na pitanja o (ne)funkcionisanju Koordinacionog odbora, koliko je spornih naziva škola ostalo nepromijenjeno, te da li smatraju da bi trebalo da postoji neko tijelo koje bi se bavilo tim pitanjem, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjetili su da je 2003. godine donesen privremeni sporazum o pravima djece povratnika i uklanjanju uvredljivih i neprimjerenih sadržaja iz naziva škola, obilježavanja školskih manifestacija i spomen-obilježja u školama i školskim dvorištima, a da je posljednji sastanak Odbora održan u novembru 2011. godine.

"Mnogo stvari je pozitivno promijenjeno, ali, nažalost, jedan značajan dio je ostao neriješen u Kantonu Sarajevo, kao i problem u FBiH dvije škole pod jednim krovom. U RS nema nijedan sporni naziv škole, dok je u FBiH ostao značajan broj škola koje nisu promijenile svoj sporni naziv", odgovoreno je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA