FIPA

FIPA-Udruženje poslodavaca FBiH: Novi nameti opterećuju investitore

17.11.2016 - 17:17 | Biznis
 

Na sastanku direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordana Milinića, direktora Udruženja poslodavaca FBiH Mladena Pandurevića, kao i predstavnika kompanija Natron-Hayat Maglaj i Sisecam Soda Lukavac Adisa Mustabašića i Vejsila Huremovića razgovarno je o administrativnim preprekama sa kojima se ove firme suočavaju u poslovanju u BiH, kao i o predloženim izmjenama zakona o dohotku i doprinosima koji dodatno opterećuju cijenu rada u FBiH u iznosu od pet posto.

Ovom prilikom, privrednici su istakli da predložene izmjene zakona umjesto da stimulišu djelatnost kompanija, dodatno obeshrabruju postojeće investitore, što za posljedicu ima smanjenje ulaganja i broja zaposlenih, pri nezaposlenosti u postotku od 27,7 posto.

Predstavnici Sisecam Soda su istakli probleme oko dobivanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole u situaciji kada su se odlučili za pokretanje novog proizvodnog pogona i kada su dobili kreditna sredstva, a da pri tome trebaju čekati skoro godinu dana da dobiju potrebne dozvole kako bi krenuli sa investicijom. Također su istakli probleme vezane za sporost sudova, navodeći slučaj da su u radnom sporu presudu čekali pet godina.

Ocijenjeno je da je takva sporost administracije nedopustiva u situaciji kada BiH ima sve manje investicija, a sve veći broj nezaposlenih. Također, rečeno je da iako BiH raspolaže značajnim zalihama uglja, firma uvozi ugalj iz Rumunije i Bugarske.

Predstavnici Natron-Hayata koji posluju u 11 zemalja svijeta, istakli su činjenicu da će planirano proširenje kapaciteta u BiH morati stopirati, s obzirom na predviđene izmjene spomenutih zakona, kao i ostale administrativne prepreke sa kojima se suočavaju.

Istaknuto je da mijenjanje zakona u procesu realizacije investicija šalje poruku o nepredvidivom poslovnom okruženju u BiH i nije uobičajena praksa u svijetu.

Dogovoreno je da FIPA intervenira u okviru svojih nadležnosti kod mjerodavnih institucija i tijela u slučajevima sporosti administracije, te da zajedno sa Udruženjem poslodavaca FBiH nastavi raditi na rješavanju administrativnih prepreka za strane ulagače, saopćeno je iz FIPA-e.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA