DVIJE SEDMICE NAKON ISTEKA ROKA

Objavljena ponuda za preuzimanje preostalih dionica FDS-a

18.11.2016 - 13:34 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Dvije sedmice nakon isteka roka, CID Adriatic Investments GmbH konačno je objavio tender za preuzimanje preostalih dionica Fabrike duhana Sarajevo d.d.

Austrijska investicijska kompanija, sukladno zakonskoj obavezi, objavila je ponudu za preuzimanje preostalih 770.234 dionica, odnosno 60,0942% ukupnih dionica Fabrike duhana Sarajevo d.d. (FDS). Cijena po dionici navedena u ponudi je 83,5 KM.

Cjelokupna naknada za preuzimanje svih dionica koje su predmet ove Ponude je osigurana, deponovana na računu Registra za vrijednosne papire FBiH.

CID-u je sredstva za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, jednako kao i za kupovinu dionica FDS-a na aukciji, osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).

Ponuda za preuzimanje traje 28 dana od dana objavljivanja ponude za preuzimanje u dnevnim novinama.

Podsjećamo, državni kapital kupila je CID Adriatic Investments GmbH, firma registrovana u Beču, sa dva zaposlena radnika koja čak nema ni internet stranicu.

Mnoge opozicione stranke zatražile su od nadležnog tužilaštva u BiH da odmah i bez odlaganja reagiraju na ovu bezočnu pljačku i spriječe ovaj kriminalni plan koji pred očima javnosti provode moćnici sakriveni iza čelnika vladajućih stranaka.

No, do danas ništa konkretno nije urađeno. Čak se još nije održala niti vanredna sjednica Parlamenta FBiH na ovu temu, a koju su zatražili poslanici SDP-a i DF-a.

I iz SBB-a su upozoravali da je FDS prodat po znatno nižoj cijeni nego je stvarna vrijednost FDS-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!