ŠPANSKO SELO

Dobre kote za dobar napredak!

19.11.2016 - 18:01 | Vijesti >> Aktuelno
 

Kada sam prvi put pisala o ovom fenomenalnom projektu naslov teksta je bio “fakat dobar projekat”, a oni nastavljaju da me oduševljavaju svojim idejama i kreativnošću.

Šestog novebra, nakon duže ljetne pauze ponovo su otvorili svoja vrata u kinu ''Bosna'' za besplatnu razmjenu odjeće, knjiga, umjetnosti, hrane i vještina. Radi se o jednoj od njihovih akcija koja nosi naziv Buvljak bez novca. Kao što i samo ime govori, buvljak za sve i svašta, bitno je samo doći sa pozitivnom energijom, a novac ostaviti kod kuće. Ovo je bio šesti po redu i sigurno je da će ih biti još mnogo. 

Da se projekat Dobrih kota širi i na zemlje u regionu pokazuje primjer iz Niša, naime, njihovi članovi-volonteri otputovali su na jug Srbije i pomogli ekipi koja je nekoliko mjeseci pomagala njima u Sarajevu na Koti 3 park – garaže na Bistriku. U Nišu su svi zajedno učestvovali na uređenju zida jedne osnovne škole, a mališani iz ove osnovne škole sada imaju predivno oslikan školski zid i uređeno dvorište.

13. novembra ponovo su bili  u Sarajevu. Aktivisti su se rasporedili centrom grada, umotani u dekice i na ulici čitali knjige. Orginalna ideja i moram priznati ne baš uobičajna situacija u “modernom” vremenu vidjeti nekoga na javnom prostoru sa knjigom u rukama, obično je to neki smartphone ili tablet.

Pošto nikada ne miruju i uvijek su u akciji za danas su organizovali druženje sa mališanima u jednom parku u Vogošći. Tokom zimskog perioda druženje sa njima bit će intenzivnije kako bi se skupilo dovoljno ideja za proljeće kada planiraju uljepšavanje novog parka u Vogošći, ali vjerujem i mnogih drugih lokacija.

Puno sreće u radu! 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!