Završena rekonstrukcija pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH

21.11.2016 - 11:12 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Završetkom sanacije ograde oko zelenih površina okončani su radovi na rekonstrukciji pločnika u Ulici maršala Tita ispred glavnog odnosno svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Finansijeri projekta su Općina Centar i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, koji su zajednički izdvojili 363.000 KM. Radove je izvodila građevinska firma "Sela".

Projekt rekonstrukcije pločnika izradila je firma "Es hydrotechich" d.o.o. Sarajevo, u skladu sa stručnim mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, pošto je u pitanju prostor uz zgradu Predsjedništva koja je nacionalni spomenik. Za nadzor projekta bila je zadužena firma "Coning" d.o.o. Sarajevo.

U sklopu rekonstrukcije pločnika radnici građevinske firme "Sela" su prvo uklonili kompletnu oštećenu asfaltnu i betonsku podlogu na dubini od 60 centimetara duž cijele dionice smještene između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića. 

Nakon podizanja kompletne nosive konstrukcije postavljena je nova tamponska podloga debljine 25 centimetara, izgrađen sistem za regulaciju oborinskih voda, te postavljena armirano-betonska podlogana koju su položene granitne kocke (kaldrma) veličine 10x10x8 centimetara. Kako je predviđeno projektom, postavljene su hidraulične rampe na prilazu glavnom ulazu, urađena je zamjena ivičnjaka te rekonstrukcija ograde oko zelenih površina.
 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA