ANALIZA I ČINJENICE

Ima li kriterija kako se hapsi: Policija kao otuđeni centar moći, lisice i spektakl po želji tužioca

03.12.2016 - 17:56 | Vijesti >> Aktuelno
 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), FUP, kantonalni MUP-ovi po nalozima raznoraznih tužioca objavljuje snimke mnogobrojnih hapšenje, a često se stiče dojam da rade kao otuđeni centri moći direktno vezani za aktuelnu političku vrhušku.

Bez utvrđenih kriterija pojedina hapšenje prođu bez pompozne medijske hampe, a drugim slučajevima kamere su instalirane i prije samog dolaska policije na lice mjesta.

Posljednje velike akcije vođene su pod nadzorom Tužilaštva KS, a u tri akcije izvedene po nalogu ovog Tužilaštva samo u mjesecu novembru uhapšena je 31 osoba. Među uhapšenima su bivši ministri, načelnici, dekani, općinski službenici, vlasnici kompanija, profesori…

Uhapšen je, naravno pred kamerama, bivši državni ministar i načelnika općine Novi Grad Damir Hadžić, bivši vijećnik u Novom Gradu, kantonalni zastupnik Esed Radeljaš, pomoćnica načelnika općine Novi Grad Jasmina Horo, bivši pravobranioc u ovoj općini Nedžada Kapetanovića…

Uhapšeni su bivši ministar MUP-a RBiH Alija Delimustafić, Samira Skorupan, Muamer Pita, Hajrudin Omerbegović, Suada Hadžić, Nihad Druškić, Muhamed Hadžiomerović, Emir Karača, Edina Mutevelić, Lejla Cerić, Kemo Kapur,  Edin Banović, Jusuf Škrijelj, Pero Vuković, Zoran Lončar, Amirela Lončar, Hamdo Spahić, Mirsad Delimustafić, Izet Musić, a za bivšom sutkinjom Lejlom Fazlagić koja se nalazi u Hrvatskoj raspisana je potjernica.

Ne ulazeći u to da li su krivi ili ne, često se stiče dojam, zbog načina hapšenja, da su ljudi unaprijed osuđeni prije nego li sudovi donesu presudu! Nemamo utvrđene kriterije kome se stavljaju lisice, kome ne....

Na primjer, interesanto je da nismo vidjeli niti jedan snimak velike akcije i hapšenja 10 osoba zbog optužbi za ratne zločine u Orašju.Iz Tužilaštva BiH novinarima je saopćeno kako je slobode lišeno više bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura zbog optužbi za počinjenje ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja.

Tužiteljstvo BiH je potvrdilo da su slobode lišeni: Đuro Matuzović (1952), Ivo Oršolić (1952), Tado Oršolić (1960), Marko Dominković (1962), Joso Nedić (1956), Marko Baotić (1948), Marko Blažanović (1955), Mato Živković (1964), Anto Živković (1969) i Stijepo Đurić (1965), ali snimke nismo vidjeli. 

Stara praksa

SIPA je još ranijih godina izvodila više akcija na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, u kojima je npr. hapšeno više od 30 bivših pripadnika vojske Republike Srpske, koji su osumnjičeni za zlostavljanje i ubistva na stotine bošnjačkih civila od 1992. do 1995. godine.

Prilikom hapšenja, ili nakon toga, tada 2014. Godine nije objavljena niti jedna fotografija ili videosnimak osumnjičenih.

Hapšenje Milkana Gojkovića, koji se tereti da je bio jedan od najbližih saradnika najmonstruoznijeg zločinca Veselina Vlahovića Batka, koji je silovao i ubio 1992. godine na desetine bošnjačkih civila u sarajevskom naselju Grbavica javost nije mogla vidjeti.

Krajem novembra 2014. SIPA je uhapsila i 12 osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene u julu 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području opštine Prijedor, u selu Zecovi, no javnost također ne zna kako izgledaju oni koji su ubili više od 100 Bošnjaka.

Naredbe tužilaštava

Početkom decembra 2014. po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, uhapšeno je 14 osoba, koje se sumnjiče za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu 1992. godine, kada je iz voza na relaciji Beograd-Bar, oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porijekla.

Javnosti nije poznato kako izgledaju ni ovi osumnjičeni za monstruozna ubistva.

S druge strane, internet je preplavljen snimcima privođenja s lisicama na rukama Šemsudina Mehmedovića, bošnjačkog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je osumnjičen pa oslobođen optužbi za skrivanje naoružanja na području općine Tešanj.

Kamere su svaki put išle, zajedno sa SIPA-inim specijalcima, ali i specijalcima Federalne uprave policije prilikom hapšenje pripadnika selefijskog pokreta u BiH.

Snimljeno je i javnosti prikazano spektakularno hapšenje Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), zatim Jerka Ivanovića Lijanovića, federalnog ministra poljoprivrede i Milorada Bahilja, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH, upad SIPA-e i FUP-a u Gornju Maoču...

Snimljeno je i spektakularno javnosti prikazano hapšenje Hamdije Lipovače, bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona, kojeg su pripadnici FUP-a uhapsili u srijedu, 17. decembra 2014., zbog navodne zloupotrebe polažaja još 2007. godine.

Posljedice hapšenja i danas osjećaju njegova djeca!

Čekali TV kamere

Federalni specijalci čekali su sa izvođenjem akcije dok se nisu pojavile TV kamere.

Također, kada na youtubu-e ukuca se ime Živka Budimira, predsjednika FBiH mogu se pogledati i snimci njegovog hapšenja i privođenja.

Niko ne spori da policija i pravosuđe treba da rade svoj posao. Naprotiv. Svaku akciju i presudu za kriminal, zločine.. treba podržati i pozdraviti i pomagati ovim stubovima provođenja zakona u BiH u njihovom poslu.

No, preko onoga što se zovu činjenice ne može se tako olako preći.

SIPA i FUP treba da rade svoj posao profesionalno, a da bi tako i bilo onda ne smije biti dvostrukih aršina.

U protivnom imat ćemo i dalje „naše“ i „vaše“ kriminalce, zločince...gdje, očito po želji politike, osumnjičene gledamo kako ih odvode sa lisicama na rukama, a kada je riječ o drugima onda je tišina, samo informacija na „kašičicu“ uglavnom sa inicijalima. 

(Piše: Amina Čorbo-Zećo - NAP)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA