Damir Marjanović: Ako je slučaj učenika Bosna Sema škole politička odluka, to je za osudu

05.12.2016 - 13:59 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Patria
 

Rektor Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Damir Marjanović rekao je da se nada da su učenici Bosna Sema škola ostali bez nagrada Federalnog ministarstva obrazovanja zbog birokratske greške, a ne političe odluke.

Federalno ministarstvo obrazovanja je ove godine izbrisalo sa spiska godišnjih nagrada ministarstva učenike koji pohađaju internacionalne Bosna Sema škole, iako su neki od njih osvijili veliki broj domaćih i međunarodnih priznanja iz oblasti matematike i fizike. Takva odluka ministrice Elvire Dilberović izazvala je oštre reakcije u Bosni i Hercegovini. Iako to još niko nije potvrdio, smatra se da su učenici bez nagrada ostali jer pohađaju školu koju turske vlasti dovode u vezu sa Fetullahom Gulenom.        

- Toliko često govorimo o tome kako su djeca budućnost ove države i kako moramo ulagati u njih. Posebno se hvalimo uspjesima naših briljantnih djevojaka i momaka, pišemo im facebook statuse a zvaničnici, koji često nemaju nikakvoga udjela u njihovom uspjehu, se vrlo rado slikaju sa njima. 

Upravo zbog toga želim da vjerujem da je ova priča i ovaj slučaj jedna velika birokratska greška jer ne mogu da prihvatim da su pojedini ljudi zbog nekih nazovi-političkih razračunavanja spremni da kažnjavaju one koji su u svojih 18-19 godina toliko toga već postigli i koji pišu bolju budućnost naše domovine – rekao je profesor Marjanović za Patriju.

- Iskreno, očekujem javno i zvanično obraćanje predstavnika ovoga ministarstva, prvenstveno ministrice, koja bi trebala pojasniti što se to desilo – dodao je profesor Marjanović. On smatra da jako se ispostavi da je greška slučajno počinjena, „onda ju je lako ispraviti uz izvinjenje prema ovim mladim ljudima i dodjeljivanje zasluženih nagrada“. No, ako se ispostavi da je ova odluka donešena isključivo zbog političke (ne)podobnosti škole iz koje dolaze, onda je, smatra Marjanović, takva diskriminacija za svaku osudu.

- Oni koji je sprovode diskriminaciju trebaju da trpe najteže moguće sankcije i to iz dva razloga: a) jer ne rade dobro svoj posao i b) jer su spremni zbog političkih spletkarenja da kažnjavaju one najbolje za koje stalno tvrdimo da na njima svijet ostaje. No da ne žurimo, hajde da sačekamo što će reći zvanična institucija koja je javno prozvana u otvorenom pismu ovih momaka i djevojaka, koje od sveg srca podržavam u njihovoj borbi! – kaže profesor Marjanović za Patriu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!