KANADA

IGK: Kreatori i komandni izvršioci genocida u Prijedoru još na slobodi

08.12.2016 - 09:14 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: FENA
 

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravio je nedavno hapšenje osam osumnjičenika za ratne zločine na području Prijedora, ocjenjujući da je to korak ka istini o zločinu genocida u Prijedoru te pravdi za žrtve tog zločina.

-Dvadeset i četiri godine nakon zločina u Ljubiji kod Prijedora, nekadašnji policajci tadašnjeg MUP-a RS-a osumnjičeni su za zarobljavanje i ubistva 117 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Riječ je o uhapšenim civilima iz šest sela smještenih na lijevoj obali Sane. Njihova ubistva samo su djelić genocida iz ljeta 1992. godine, kada je na ovom području u svega nekoliko dana ubijeno oko 1.800 ljudi - ističu iz IGK-a 

Ova organizacija još jednom upozorava da se idejni tvorci i nalogodavci genocida u Prijedoru i dalje slobodno šetaju. Komandanti 43. brigade VRS-a Vladimir Arsić i Radmilo Zeljaja nikada nisu odgovarali za zločine svojih potčinjenih. Obojica uživaju u penzionerskim danima u Srbiji.

Isto tako, navodi IGK, osim Milomira Stakića, niko od članova prijedorskog Kriznog štaba nije priveden pravdi. A većina ih i danas živi u Prijedoru. 

IGK naglašava, između ostalog, da se kontinuirano ignoriše zahtjev roditelja ubijene djece Prijedora za izgradnjom spomen-obilježja ubijenoj djeci.

-Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranjuje sjećanje na zločin, pravo na istinu i pravdu. Dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava i svjedoka agresije i genocida nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti građana Prijedora - poručuju iz IGK-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA