HASIĆ SE PITA ZAŠTO NOVALIĆ NE POKRENE KRIVIČNE PRIJAVE ZA KRIMINALCE IZ ORTAČKE GRUPE?

Radnici Krivaje: Novalić podržava kriminalce, nastavi li ponovit će se februar 2014.!

09.12.2016 - 12:23 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Radnici Krivaje njih oko 700 ostali su u šoku nakon što je jučer Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem (SDA) naredila nadležnom ministarstvu da tužilaštvu dostave izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića i N.N. osobe uposlenika Vlade Federacije BiH, nadležnih za predmetni resor, a zbog postojanja osnovane sumnje da je osobno u svojstvu premijera Federacije BiH, i s N.N. osobama u vezi, sukladno njihovoj nadležnosti, inicirao i izvršio radnje koje imaju obilježja krivičnog djela, piše Patria.

Iz Vlade su optužili da su se Nikšić i N.N. osobe u prošlom mandatu udruživali i činili organizovani kriminal i korupciju, samovlasti, zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, zloupotrebu ovlasti u službenom poslovanju, prevare, krivotvorenje isprava, nesavjestan rada u službi, na koji način je budžet Federacije BiH oštećen za oko 43.000.000 KM.

Oglasio se i Nikšić. Objašnjava da sve što je radio, to je činio kako bi se radnicima uvezao radni staž.  

- Trenutna Vlada koju vodi Novalić na bezbroj primjera je pokazala svoju bešćutnost i odsustvo svake brige za opljačkane radnike koji u njihovoj viziji države imaju pravo valjda samo da umru. Ja se borim za zemlju u kojoj će radnici živjeti od svog rada i u kojoj će oni koji su pošteno radili moći ići u penziju – komentarisao je Nermin Nikšić.

Predstavnik radnika Krivaje Mobel Besim Hasić u izjavi za Patriju kaže da mu nije jasno zašto premijer Novalić ne pokrene krivičnu prijavu protiv ortačke grupe, koja je oštetila državu za 6,5 miliona KM.

Nikšić se zapravo tereti jer se obavezao da će radnicima uvezati radni staž!

- To dobro zna gospodin Novalić. On zna da firma nije plaćana. Sama informacija da je Federalna agencija za privatizaciju dala kriminalcima u posjed firmu je sporno. Firma je data mimo odluke Vlade FBiH, kada je na njenom čelu bio Nermin Nikšić  I tada je jasno glasilo da se da reporgram kredita od 6,5 miliona ortačkoj grupi, a ne Krivaji Mobel čiji je kapital osnivački bio 10.000 KM – kaže Hasić.

Podsjećamo, nekad renomiranu kompaniju Krivaja privatizirala je ortačka grupa napravljena iz nekoliko manjih preduzeća (Vinko Marić, Kasim Badnjar, Dragan Babić i Muhamed Šibonjić).  Kako nisu ispoštovali obaveze iz ugovora, Općinski sud u Zenici preporučio je da se ugovor između ortačke grupe i Krivaje raskine.

- Zašto Novalić ne pokrene krivične prijave za kriminalce iz Ortačke grupe. Zna se da je od 2004. do 2014. Krivaja bila u vlasništvu Vlade FBiH i svima je nama odbijano za PIO/MIO. Ali, je problem jedan drugi. Traži se rješenje za Aluminij Mostar, koji po ugovoru koji je Nikšić potpisao ima najviše obaveza prema radnicima. Zbog toga je i Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, protiv ovog ugovora. Zato to podržava i Novalić, nije mi jasno. Smatrao sam ga vrhunskim stručnajkom, jer dolazi iz privrede, ali na ovaj način je pokazao da podržava kriminalce – dodao je Hasić.

Milićević ovaj ugovor smeta, tvrdi Hasić, jer su u Aluminiju ogromna dugovanja.

Sad bi da zaobiđu da ne moraju to platiti, jer smo mi radnici tim ugovorom zaštićeni, jer sutra kada ja odem u penziju meni je država dužna uplatiti taj period za koji mi je odbijan PIO MIO, ali eto Novalić to ne bi da radi – dodao je Hasić.

Razočaran konstatira da je dokaz ne brige države i Novalića činjenica da je općina Zavidovići bukvalno mrtva!

- Opština je mrtva, ništa u njoj ne funkcioniše. Ja bih rekao da želim da se sutra ponovi feburar 2014. godine. Vjerujte dok se nacija ne digne nema ovdje hljeba. Kod nas sve ide po nacionalnom ključu, radnici ispaštaju, narod gladuje, privatnici ne mogu opstati. Ja sam i 2014. godine slao pisma i upozoravao na februara – ističe Hasić.