FAŠIZAM

Fašistička retorika u porastu, 2016. bila katastrofalna godina

09.12.2016 - 19:55 | Vijesti >> Aktuelno
 

Standardi zaštite ljudskih prava širom svijeta su pod nezabilježenim pritiskom, saopštile su danas Ujedinjene nacije upozorivši da "fašistička retorika" postaje opšte mjesto u djelovima Evrope i Sjedinjenim Američkim Državama.

Uoči Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava sjutra 10. decembra, komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozvao je ljude širom svijeta da se usprotive opasnoj eroziji zaštite ljudskih prava. On je naveo da je "2016. bila katastrofalna godina za ljudska prava širom svijeta" i upozorio da će "ako rastuća erozija pažljivo izgrađenog sistema ljudskih prava i vladavine prava nastavi da dobija na zamahu, na kraju svi biti pogođeni patnjom", prenosi AFP.

Komesar UN za ljudska prava je rekao da mnogi lideri nisu efikasno i iskreno reagovali na takve probleme što je podstaklo zloupotrebu strahova ljudi, širenje dezinformacija i podjela. - U nekim djelovima Evrope, kao i u SAD, retorika protiv stranaca puna je neobuzdane kritike i mržnje, širi se do zastrašujućih razmjera i sve se manje osporava - ukazao je Zeid. Prema njegovim riječima, "fašistička retorika nije više ograničena na tajno podzemlje fašista, već je postala dio normalnog dnevnog diskursa".

Zeid, koji bi sjutra trebalo da pokrene kampanju pod nazivom "Ustani danas za nečija prava", pozvao je sve da odbace mržnju i nasilje koji prijete današnjem svijetu. - U vrijeme ogromnih nemira i brzih promjena, vrijednost koje podržavaju mir širom svijeta su isuviše važne da bi bile ostavljene samo međunarodnim institucijama i vladama - zaključio je komesar UN za ljudska prava.

(Avaz.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA