Zakazana vanredna sjednica Skupštine USK: Večeras rekonstrukcija Vlade?

12.12.2016 - 18:36 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj će se, najvjerovatnije, izvršiti rekonstrukcija Vlade USK-a, zakazana je večeras za 20 sati, potvrdilo je za Klix.ba nekoliko zastupnika u Skupštini.
Dugo najavljivana rekonstrukcija Vlade USK, prema svemu sudeći, dogodit će se večeras, budući da je sazvana vanredna sjednica Skupšine USK za 20 sati. 

Nekoliko zastupnika u Skupštini je potvrdilo za Klix.ba da su dobili poziv za sjednicu Skupštine danas kasno popodne, no kazali su da im nije najavljen dnevni red. Prema riječima nekih od njih, najvjerovatnije će se raspravljati o rekonstrukciji Vlade USK. 

U 18 sati u Bihaću je počela sjednica Izvršnog odbora SDA USK. 

Cilj rekonstrukcije jeste jačanje podrške Vladi u Skupštini, ali centrale stranaka koje su podržavale sadašnju manjinsku Vladu, ali u njoj nisu imale svoje kadrove, tj. DF i SDP, nemaju baš blagonaklono mišljenje o tome. 

Iz DF-a su prije nekoliko dana najavili da će isključiti iz stranke svakog ko bi pristao biti ministar u Vladi USK, koju trenutno čine ministri SDA/SBB.

Prema informacijama do kojih je Klix.ba došao nešto ranije, u eventualnoj rekonstrukciji pozicija aktuelnog premijera Huseina Rošić (SDA) je sigurna, a u budućoj Vladi USK SDA i SBB će participirati sa pet ministarskih pozicija, a isto toliko ministara će imati SDP i DF. Da li se u međuvremenu nešto promijenilo, moglo bi se saznati veoma brzo.

Aktuelna "manjinska" Vlada USK imenovana je 10. jula ove godine i izglasali su je skupštinski zastupnici SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Laburističke stranke. Međutim, u Vladu su ušli samo predstavnici koalicije SDA-SBB, dok su ostale tri stranke podršku Vladi davale u Skupštini USK.

Takav koncept djelovanja dogovoren je na 100 dana, odnosno do održavanja lokalnih izbora. 

Ukoliko dođe do promjene sastava Vlade USK, bit će to čak treća rekonstrukcija i četvrti sastav Vlade od parlamentarnih izbora 2014. godine. Osim toga, nova Vlada USK, ukoliko bude izglasana, bit će sedamnaesta od osnivanja ovog kantona, u čemu je USK apsolutni rekorder u našoj zemlji.

Izvor Klix.ba
 

Sponsored by Luponmedia