UIO

Članovi Komisije za spoljnu trgovinu i carine posjetili UIO u Banja Luci

15.12.2016 - 17:45 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šemsudin Mehmedović, njegov zamjenik Nenad Lalić i članovi Komisije Mensura Beganović, Miroslav Milovanović i Mirsad Mešić posjetili su danas u Banjaluci Glavnu kancelariju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Regionalni centar Banjaluka UIO BiH.

U razgovoru sa direktorom UIO BiH Mirom Džakulom, pomoćnikom direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravkom Cvjetinovićem i njihovim saradnicima, članovi Komisije detaljno su upoznati sa uslovima i rezultatima rada, kao i problemima s kojima se susreću zaposleni u UIO BiH.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom, direktor UIO BiH Miro Džakula informisao je članove Komisije o tome da je Uprava u ovoj godini prikupila oko 6,6 milijardi konvertibilnih maraka, čime je zabilježila značajno veće prihode od indirektnih poreza i carina u odnosu na prošlu godinu.

Prema riječima Džakule, Uprava je, radeći odgovorno i transparentno, zahvatila ogroman dio prihoda sive ekonomije u državi, te značajno doprinijela redovnom punjenju budžeta institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Govoreći o problemima u radu, direktor UIO BiH je potencirao nedostatak oko 350 radnika u odnosu na sistematizaciju, kao i nedovoljnu pažnju koju institucije nadležne za funkcionisanje UIO BiH posvećuju radu Uprave.

Članovi Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH informisali su rukovodstvo UIO BiH o rezultatima preduzetih posjeta regionalnim centrima UIO u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Banjaluci. S tim u vezi, članovi Komisije interesovali su se za niz pojedinačnih pitanja carinjenja tekstila, putničkih motornih vozila, akcizne robe,  o spornim slučajevima o kojima se u posljednje vrijeme govorilo u javnosti i medijima, kao i o broju i nacionalnoj strukturi zaposlenih.

Naglašeno je da su ove posjete imale za cilj da članovi Komisije razmotre mogućnosti da maksimalno pomognu i podrže rad UIO BiH, posebno u pogledu poboljšanja postojećih zakonskih propisa u ovoj oblasti.

Na osnovu rezultata ovih posjeta Komisija će sačiniti i usvojiti zaključke, te postupiti u skladu sa svojim nadležnostima u cilju unapređenja rada UIO BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA