ŠTA JE POZADINA ???

Dok traje istraga o trgovanju dionicama CID kreće u pregovore o prodaji FDS-a

21.12.2016 - 13:38 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: PATRIA
 

Austrijska investicijska kompanija CID Adriatic Investments GmbH posjeduje 78,8 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo i kako je danas saopćeno CID ulazi u ekskluzivne pregovore s British American Tobacco o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a ovoj kompaniji. Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligenceu od strane British American Tobacco-a te svim propisima i regulatornim odobrenjima. 

Kako je ranije saopćeno CID-u je sredstva za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, jednako kao i za kupovinu dionica FDS-a na aukciji, osigurala kompanija British American Tobacco (BAT), piše Patria.   

Inače, sama prodaja FDS-a obilježena je nizom nejasnoća, a u sve se uključilo i Tužilaštvo KS. Opozicione partije, ali i SBB kao i sam premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) pozvali su nadležne organe da istraže kako se odvijala prodaja dionica FDS-a čiji je portfolio težak oko 300 miliona KM.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo krajem septembra za Patriju je potvrđeno da je formiran predmet u okviru kojeg istražuju navode iz prijava kako su vršene pripreme za stvaranje uvjeta za kontrolu cijena dionica FDS na Sarajevskoj berzi (SASE).

Početkom decembra u Sarajevu su pretresene brokerske kuće, a predmet je bila prodaja dionica FDS-a. Do danas nema zvanične informacije o ovoj akciji.

Prema informacijama dobro upućenog izvora, samo preko brokerske kuće AW Broker izvršeno je 200 transakcija u šest mjeseci te je trgovano sa 200.000 dionica.

- Dobra strana berze je što su sve transakcije trajno zabilježene. Oni koji će možda ovo istraživati kao manipulaciju tržištem ili kao kupovinu na osnovu povlaštenih informacija, ili kao pranje novca, ili kao zloupotrebu položaja zbog sticanja materijalne koristi sebi ili drugima u slučajevima kada su prodavane dionice recimo fondova imaju sve dokumentovano – kaže naš izvor.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!