BEOGRAD NA HLEBU I VODI

Nogoloptački probni balon

22.12.2016 - 10:20 | Vijesti >> Tema sedmice

Pisao sam već na ovim stranicama o potencijalnoj budućnosti neke nogometaške lige na prostoru Jugoslavije, a pod okriljem UEFA. Priča se pomalo aktuelizirala tako što su, čini se, pušteni probni baloni čak sa konkretnom cifrom koja bi pripala klubovima od UEFA. Spominje se čak nekih 20-ak milijuna jura, samo za sudjelovanje klubova, bez raznih bonusa od ugovora za tv prava, sponzorstva itd.

Naravno, iz UEFA nije stiglo ni slovo potvrde, već naprotiv, ali znamo da gdje ima dima ima i vatre i ozbiljno vjerujem da je ta liga realnost, a znaju to i oni koji se protive jer ničija nije do zore gorila.

Posebno je zanimljivo bilo pratiti reakciju “navijačkih” skupina na najavu da bi, možda već od 2018. godine, mogla krenuti tzv. balkanska liga. Ovo “navijačkih” shvatimo kao najširi mogući pojam, dakle od onih na tribinama, do onih koji ih iskorištavaju zarad sopstvene dobiti.

Među prvima, koliko sam upratio, oglasio se Milorad Vučelić, aktualni predsjednik FK Partizana, nekadašnja perjanica Slobodana Miloševića i RTS-a.

“Nisam za to da se razvija fudbal u susednim republikama, nauštrb našeg prvenstva. Srbija je tolika kolika je i ne bi trebalo da je gušimo kao u košarci, već da učinimo sve da negujemo i podižemo svoje centre. Lako je biti sebičan i uključiti se u sve to, jer bi Partizanu odgovaralo, ali ako biram između Širokog i Maribora ili Niša i Kruševca uvek sam za naše gradove i klubove,” rekao je Vučelić.

Evo, već 20 i kusur godina a Kruševac i Niš se pravo razviše u nogoloptačke centre. Toliko se razviše da je većini problem navesti imena klubova iz tih gradova.

Dakle, nije Vučeliću do razvoja Kruševca, Niša, već je Vučeliću do održavanja prćije koju je sam stvarao, a u kojoj je račun bez krčmara omiljena sportska disciplina. Tu prćiju čine on, ali i raznorazni nogometni mešetari, trgovci robljem, kriminalci, samoproklamovani navijači pa bi jedna nova liga, o kojoj bi brinula UEFA, njima ukinula privilegije koje sad uživaju. Daleko od toga da je UEFA organizacija koja je imuna na slične događaje, ali to je već drugi par rukava i moglo bi se sve sagledati i kao sukobljavanje dvije interesne strane. Ali o njima možda nekom drugom prilikom.

Da potkujem tezu koju sam započeo sa Vučelićem, kojem bi osnivanje takve lige bio i lični poraz jer učinio je sve što je u njegovoj moći bilo da dođe do raspada države.

A to se najbolje može učiniti kad se sagledaju reakcije onih koji sebe smatraju predvodnicima navijačkih skupina.

Gotovo svi su se na ovaj ili onaj način oglasili protiv. Netko transparentima i veselim uzvicima “Ubij Srbina” i “Za dom spremni!”, netko transparentom ili grafitima: “Sa ubicama koji su nam decu klali, oni bi se fudbala igrali. Stop regionalnoj ligi” itd.

Zar stvarno misle ili to mislite možda i vi da će se oni išta pitati na kraju? I mislite li da oni zastupaju većinu?

Onog trenutka kad su oni i razni Vučelići preuzeli kontrolu tad je počelo urušavanje u svakom smislu. I tako je već više od 20 godina. Dovoljno da mirne savjesti za sve za što se oni zalažu bez razmišljanja uradim suprotno. Štogod mislio o EUFA i koliko god taj nogomet za koji se oni zalažu sve dalji od biti sporta i nije ništa drugo nego čisti interes i novac, opet je ovdje izbor između dva zla.

Zlo je zlo, ali ako će odabir UEFA i zajednička liga sa tribina potjerati onakve navijače, a iz klubova likove poput Vučelića meni dovoljno. Što se loptanja tiče i nekih viših vrijednosti prelazim na hrkljuš. Taj prostor još nije zagađen. Za sada.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA