ANKETE POKAZUJU

Britanci strahuju od fašizma, brine ih Trump, ali i jačanje desnih stranaka

02.01.2017 - 09:02 | Vijesti >> Svijet
 

Nakon Trumpove pobjede na američkim predsjedničkim izborima, Brexita i jačanja desnih stranaka u Evropi, Britance je zahvatio strah od globalnog fašizma, piše The Independent.

BMG Reserch objavio je studiju koja pokazuje da većina Britanaca trenutno vjeruje kako su se nakon Trumpove pobjede “mračne sjene fašizma” počele širiti SAD-om.

Britanci također smatraju kako se u Evropi povećao broj pojedinaca s fašističkim uvjerenjima. Anketari BMG-a građane su pitali smatraju li da se broj fašista u Americi povećao, smanjio ili ostao jednak. Njih 53 posto smatra da se povećao, tri posto vjeruje da se smanjio, a 20 posto ispitanika tvrdi da je ostao na istom nivou.

Od fašizma strepe stariji ispitanici

Njih 46 posto smatra da je fašizam u Velikoj Britaniji postao snažniji, tri posto da se smanjio, dok trećina ispitanika vjeruje kako se uopće nije dogodila promjena. Gotovo polovina anketiranih građana, njih 48 posto, smatra da su ojačale fašističke ideje u Evropi.

“Starije anketirane osobe smatraju da fašizam raste, dok mlađi ljudi imaju drugačija mišljenja. Očito godine donose iskustvo”, izjavio je direktor BMG Resercha Michael Turner. Dodao je kako 59 posto anketiranih osoba, koje su se na referendumu opredijelile za ostanak Velike Britanije u EU, osjeća porast fašističkih ideja.

Primjeri jačanja fašizma u svijetu

“Ipak, većina građana, 57 posto onih koji su se protivili i 52 onih koji su podržali Brexit, vjeruje kako se fašizam širi europskim kontinentom”, objašnjava Turner. U SAD-u se, nakon Trumpove pobjede, tijekom 10 dana dogodilo oko 900 zločina iz mržnje. Na jednoj konferenciji, koja okuplja pojedince koji vjeruju u premoć bijele rase, okupljeni su u studenom imitirali nacistički pozdrav i vikali: ”Heil Trump”.

Prošloga mjeseca neonacistički ubojica Thomas Mair osuđen je na doživotnu kaznu zbog ubojstva laburista Joa Coxa, koje se dogodilo tijekom kampanje za referendum o izlasku Velike Britanije iz EU. BMG Reserch navodi kako će tijekom 2017. godine biti održani izbori u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, na kojima bi desne stranke mogle polučiti dobre rezultate.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA