BEOGRAD NA HLEBU I VODI

Ko se bori taj može izgubiti. Ko se ne bori taj je već izgubio

12.01.2017 - 10:15 | Vijesti >> Tema sedmice

I, evo nas. Tu smo gde jesmo. Na istom mestu, pa čak možda i koji cent dublje u odnosu na ono gde smo stali prošle godine. Naravno, uvek može dublje pa ni ovo nisu istorijske granice već samo naznaka koliko se daleko može ići. A može se.

Ako ste nekad sumnjali u namere Srbije kad je reč o Bosni i Hercegovini više zaista nema razloga da to činite. One nisu bile, nisu ni sada, a po svemu sudeći, neće ni tako skoro biti afirmativne. Samo ponekad se čini da Srbija na BiH gleda kao na komšiju sa kojim mora imati dobro odnose jer su im nevolje zajedničke, zajedno im vukovi uništavaju stočni fond, zajedno ih smetovi zametu, pa je valjda zajedničkim snagama lakše izboriti sa nedaćama.

Samo ponekad Srbija odaje utisak takvog komšije, ali i kad odaje takav utisak budite na oprezu. Samo gleda kako i sama da vam otme koju ovcu i tako nadomesti nedostatak.

Svratiće vam u goste, popiti kafu, rakiju, pa čak možda i sam doneti svoj vatreni napitak. Sipaće vam čak da se uverite u kvalitet, smejaće se kad se zagrcnete zbog jačine, ali oprez. Sve je to samo zato da vas ošamuti, da vas uspava, a onda takvima ne samo da vam zaviri u obore nego i da vam otme to vaše blago, pa kasnije da za sve optuži vukove.

Ali i to je samo kratkog veka. Mislim na optuživanje vukova. Danas će to biti tako a sutra će vam otvoreno to raditi i posluživati se i ne pokušavajući više da se prikaže nevinim. Ne.

Stoga, oprezno sa svakom najavljenom posetom.

Iste su to komšije koje su vam već jednom opljačkale obore, pa što bi ih sprečilo da to ponovo ne urade? To što ih neko nadgleda sa strane? Možda što i vas neko ugurava da razgovarate sa njima. Od razgovora štete nema. Problem nastaje onog trenutka kad ga više ne bude. Stoga, samo hrabro ali ne i gordo.

To je loša osobina i pazite da se sami ne upletete u sopstvenu gordost.

Hrabro ali i sa puno razumevanja jer i tom komšiji su nestale ovce, pa iako je i sam možda prizvao vukove, ipak ih više nema. Sa puno razumevanja iako ćete možda steći utisak da tog komšiju nije ni briga za te nestale ovce jer on gleda vaše.

Nije lako. Znam. Nije nikako lako. Ali ne budite barem vi ti koji ćete dodatno potkopavati položaj u kom se nalazimo. Nije lako krenuti i gore sa onima koji non stop rade suprotno, ali opet...Alternative nema. Borba je to. Večna borba.

Kako je lepo rekao čika Breht: “Ko se bori taj može izgubiti. Ko se ne bori taj je već izgubio.”

Sretno, ali i mudro.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA