DOKUMENTI POKAZALI ŠTA JE AMERIKU POSEBNO ZANIMALO

Evo šta je američka obavještajna služba pratila u Jugoslaviji nakon Titove smrti (FOTO)

22.01.2017 - 09:57 | Nostalgicno >> Sjećate li se
 

Zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije bila su od najvećeg interesa za CIA, na šta upućuje od nedavno dostupna arhiva koja sadrži brojna dokumenta koja se odnose na bližu i dalju istoriju regiona.
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila je preko 800.000 dokumenata na više od 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a samo od materijala u kojima se obrađuju Tito i njegov režžim mogla bi se sastaviti solidna istorijska građa, piše hrvatski "Večernji list".

Međutim, dokumenti pokazuju i da je američka obavještajna služba bila itekako zainteresovana za događaje i glavne aktere na političkoj sceni Jugoslavije i nakon Titove smrti.

Kako navodi list, u dokumentima se nalazi sve, od procjena vojnih snaga neposredno poslije rata pa nadalje, preko ulažženja u procjene koliko je zaista jaka Titova vlast, odnosno ima li mogućnosti da on padne.

Ide se često i u detalje, analiziraju se jugoslovenski mediji, prati se svaka svađa u partijskom vrhu. Iz dokumenata se vidi i na koji je način Tito vodio svoju politiku, "vrlo pragmatično i bez puno skrupula", navodi "Večernji".

U dokumentima je istaknuto i da bi sa diplomatima kalibra Henrya Kissingera Tito razgovarao u rukavicama, a svojim arapskim prijateljima razgovor prezentirao kao proarapsko predavanje američkom diplomati.

zlocinac
S Kastrom, prema CIA-inim dokumentima, nije bio u naročito dobrim odnosima, pogotovo mu je zamjerao miješšanje u sukobe u Angoli koju je držžao važžnom u kontekstu nesvrstanosti.

Brojni su i dokumenti koji se odnose na tok i period nakon raspada Jugoslavije.
Analitičari CIA imali su vrlo detaljne informacije o tome šta se događa i kakva je uloga političara, a kako tvrdi "Večernji list", Slobodana Miloševića su definisali kao "glavni remetilački faktor i najopasnijeg činioca u već krhkoj federaciji".

tito-2
Vidljivo je da se pratilo i sve ššto govori Franjo Tuđman, kakva su kretanja na terenu, mogućnosti ishoda sukoba, uz vrlo brzu reakciju u procjenama.

tito-3
Navodi se kako je Milošević gledao na krajiške Srbe ili kako je Tuđman čekao trenutak u kojem možže biti siguran da Hrvatsku neće pogoditi sankcije ako napadne tadaššnje sektore Sjever i Jug.

zlocinac-2
Večernji prenosi i da je američka agencija pratila i emigrantske aktivnosti. Od prvog dana stupanja na američko tlo imali su sve informacije o Andriji Artukovicu, pratili aktivnosti Ante Pavelića od početaka njegove emigracije u Argentini, s kim sarađuje, kakvi su mu planovi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA