NOSTALGIČNO

Pogledajte galeriju: Nevjerovatne fotografije Balkana 1926. godine (FOTO)

 

Fotografije  njemačkog autora Kurta Hielscher, koje su posljednjih nekoliko dana podjeljene na društvenim mrežama jednostavno oduzimaju dah i podsjećaju koliko je ovaj region, uprkos brojnim razlikama i sukobima, historijski i kulturno povezan. Hielsche je bio njemački fotograf kojeg je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pozvala da obiđe zemlju i ovjekovječi je svojim fotografijama.

On je 1926. godine obišao čitav Balkan u istraživanju naroda i običaja, jer kako je sam rekao "ne voli da pravi fotografije za razglednice" te napravio album čiji samo jedan dio objavljujemo.
 

  • U Beogradu je dobio prevodioca i pismenu dozvolu da može da se kreće gde god mu je drago na teritoriji tadašnje kraljevine. Takođe, lokalne vlasti i njihovi automobili su mu bili dati na raspolaganje u kojem god dijelu zemlje se nalazio. Zeiss Ikon i Agfa kompanije su mu ustupile tadašnju najmoderniju foto opremu – navodi se u pojašnjenu fotoalbuma.


Napravio je 1200 fotografija od kojih nekih stotinak kasnije objavio, a one predstavljaju neprocjenjiv prozor u vrijeme i historiju ovih prostora. Na fotografijama su mnogi bh. gradovi, Sarajevo, Jajce, Mostar, Busovača, Trebinje, ali i Prizren, Pavlovac u Hrvatskoj te Novo selo u Makedoniji. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!