ISTORIJA

Od pilotkinja, žena vozača, špijunki, pa sve do pripadnica Pokreta otpora: One su bile heroine Drugog svjetskog rata!

 

Ove hrabre žene su naustrašivo koračale bojnim poljima Drugog svjetskog rata.

Od pilotkinja, žena vozača, špijunki, pa sve do pripadnica Pokreta otpora, borile su se protiv nacista na različite načine.

suzan

1. Suzan Travers, žena vozač i medicinska sestra

Suzan je bila Engleskinja koja je živjela u Francuskoj kada je izbio Drugi svjetski rat. Ona je odmah počela da se obučava za medicinsku sestru kako bi mogla da radi u Francuskom Crvenom krstu, a postala je i vozač Hitne pomoći. Kada je na kraju Francuska pala u ruke nacista, Travers je pobjegla u Finsku, ali je ubrzo otputovala u London gdje se satala sa De Golom, koji je nakon prodora nacista svoj štab preselio u Englesku. Travers se pridružila Otporu i poslata je u zapadnu Afriku da radi kao medicinska sestra. Zatim je njen "medicinski put" odveo i u Bejrut, gdje je postala vozač generala Kuniga. Između njih dvoje se veoma brzo rodila ljubav i oni su se vjenčali. Zajedno su poslati u Bir Hakejm, gdje se dogodila čuvena bitka između snaga italijansko-njemačkog afričkog korpusa i snaga slobodne Francuske. U ovoj bici je Travers zaslužna za pronalaženje "rupa u njemačkoj mreži" i odgovorna je za bijeg 2.500 vojnika.

(blic.rs)

1 2 3 4 5

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!