PREDSJEDNIK SDS-A

Govedarica: Dodik je napravio farsu od revizije presude

27.02.2017 - 20:47 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je večeras da Milorada Dodika i još neke iz RS-a ne interesuje revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije, već kako i na koji način da ukinu Sud i Tužilaštvo BiH, jer su očigledno pojedinci predmet tih pravosudnih institucija.

"Ako imaju nešto protiv tih institucija neka to pitaje riješe tako što će da provedu odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH - rekao je večeras Govedarica u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a i ponovio da s Bakirom Iztbegovićem ne želi komunikaciju dok se ne riješe pitanja u vezi s revizojom, te da je Vijeće ministara BiH biti u tehničkom mandatu.

Žali što se poslanici stranaka s sjedištem u RS-u nisu uspjeli usaglasiti o svim zaključcima, nakon rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, jer se u jednom spornom traži da Srbi u zajedničkim bh. institucijama treba da blokiraju čitavu državu zbog Suda i Tužilaštva BiH.

Govedarica tvrdi da ne žele da blokiraju BiH i da ugroze Dejtonski sporazum te time prenesu "krizu na RS koju je napravio Bakir Izetbegović".

Dodaje da bi se blokadom rada institucija BiH, blokirala i reformska agenda.

S druge strane, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković smatra da je parlament večeras, nakon rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, trebao da usvoji još oštrije zaključke, ali da su i usvojenim zaštitili interese RS i njenih građana.

Tvrdi da su više od sat i po pokušavali usaglasiti zaključke, ali da je Savez za promjene tražio da se ne pominje izlazak iz zajedničkih organa BiH.

Sporan je bio kaže zaključak u kojem: 

"NSRS poziva predstavnike RS-a u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajendičkih istitucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja".

Kaže da su stranke Saveza za promjene bile protiv oštrih zaključaka, kojima se tražilo napuštanje bh. institucija.

(Fena)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA