Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef delagacije EU, posjetio BURCH univerzitet (FOTO)

27.02.2017 - 21:09 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Internacionalni Burch univerzitet je u ponedjeljak, 27.02.2017. godine, bio domaćin šefovima delagacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, na čelu sa ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom, s ciljem promocije mogućnosti razmjene studenata u oblasti visokog obrazovanja, erasmus+ programa.

Osim sa rektorom Burch univerziteta, prof. dr. Damirom Marjanovićem, šef delegacije EU, Lars-Gunnar Wigemark je u Rektoratu Burch univerziteta imao priliku da razgovara i sa prorektoricom doc. dr. Sanelom Klarić, dekanom Edukacijskog fakulteta doc. dr. Senadom Bećirovićem i genralnim sekretarom doc. dr. Serkanom Doganom. Razmjenjena su mišljenje o obrazovnom sektoru u BiH, budućnosti studentskih razmjena, te razvoju boljeg visokog obrazovanja u BiH. Rector Burch univerziteta, prof. dr. Damir Marjanović, je istakao da je Erasmus+ program iznimno bitan te da je to put BiH usmjeren ka kvalitetnom visokom obrazovanju. Rektor Marjanović je istakao da će Internacionalni Burch univerzitet nastaviti da radi na poboljšanju uslova za studiranje i istraživanje, kako za studente koji dolaze iz BiH tako i za sve međunarodne studente.

Pozdravnim obraćanjem događaj je otvorio doc. dr. Senad Bećirović, dekan edukacijskog fakulteta kao organizator ovog događaja, te je ujedno i najavio goste i teme predavanja; „Evropske integracije i evropeizacije visokog obrazovanja u BiH“, i „Erasmus programi i obrazovni sistemi u EU“

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark i politički savjetnik Olaf Deussen su nakon sastanka u Uredu rektora održali predavanje studentima Burch univerziteta sa kojima su imali priliku razmijeniti mišljenja i stavove te se dodatno informisati o radu Internacionalnog Burch univerziteta, sa posebnim akcentom o načinu studiranja studenata Burch-a.

Dodatno je naglašeno da će Internacionalni Burch univerzitet u narednom periodu uz naglašene prioritete razvoja stvoriti uslove za još bolju saradnju sa partnerskim institucijama u Evropi i BiH.

Također, oni projekti koji ujedinjavaju sve univerzitete u cilju stvaranja boljih uslova za razvoj visokog obrazovanja u BiH pokazuju najviše uspjeha i pomaka u radu studenata.

“Erasmus+ program ove godine navrašava 30 godina svog postojanja, 20 godina postojanja u BiH. Program razmjene studenata je ključan kada govorimo o visokom obrazovanju općenito, kako unutar članica EU tako i unutar država koje podržavaju Erasmus+ program. Država Švedska, iz koje dolazim, je članica EU već 20 godina i sve članice EU razumiju bitnost članstva i koliko ono može doprinijeti svima nama“, istakao je ambasador, šef delagacije EU u BiH, Lars Gunnar Wigemark, tokom svoje prve ali ne i posljednje posjete Internacionalnom Burch univerzitetu. 
 

(ibu.edu.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!