Geopolitika

LAJČAK O JUGOISTOKU EVROPE: Dvije države su pred raspadom, a tri u dubokoj krizi

06.03.2017 - 17:31 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Fena

Evropska unija postaje sve manje ozbiljan sagovornik u pitanjima proširenja, napustila je zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Briselu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

"EU postaje sve manje ozbiljan sagovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa Zapadnog Balkana istupili rječju i djelom i sada vidimo posljedice imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što je EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama", rekao je Lajčak, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama Jugoistočne Evrope.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestit će ministre o svojoj prošlosedmičnoj posjeti tim zemljama.

"Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta", kaže Lajčak.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njezin evropski put.

"Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Europe i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo naravno naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njezin evropski put i stabilnost", rekao je Stier, koji je prošle sedmice posjetio Sarajevo zajedno s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia