SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

FUP ODGOVORIO NA OPRUŽBE NERMINA NIKŠIĆA: Radimo isključivo po zakonu i ovlastima

13.03.2017 - 17:19 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: FENA
 

Federalna uprava policije u svakom segmentu rada postupa u skladu sa zakonom, njenim nadležnostima i ovlastima, saopćila je ta uprava povodom inicijative poslanika Nermina Nikšića za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću njenog rada i rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

- Kad je riječ o Nezavisnom odboru, Federalna uprava policije nema nikakve nadležnosti ni ingerencije koje se odnose na imenovanje tog odbora s obzirom na to da je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u apsolutnoj nadležnosti u odnosu na izbor i uspostavu kako radnih tako i civilnih tijela. Federalna uprava policije izražava čuđenje zbog toga što ova radna tijela još nisu uspostavljena, a u isključivoj su nadležnosti Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a ne Federalne uprave policije.

Nikšić je u svom izlaganju spomenuo opremu i uređaje za prisluškivanje; želimo upoznati javnost da je navedena oprema nabavljena u decembru 2016. godine u cilju jačanja kapaciteta Federalne uprave policije i rada u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih oblika kriminala. Oprema je u testnoj fazi tako da još nije korišćena prilikom provedbe posebnih istražnih radnji. Napominjemo da se svako provođenje posebnih istražnih radnji vrši pod nadzorom nadležnih tužilaštava i isključivo na osnovu naredbi nadležnih sudova - citat je iz saopćenja Federalne uprave policije.

Dalje je u saopćenju navedeno da je ta uprava depolitiziran organ koji postupa u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima, što uključuje i rad direktora. Istrage koje vodi provode se isključivo pod nadzorom nadležnih tužilaštava.

- U odnosu na ocjenu poslanika Nermina Nikšića da su određena tužilaštva odustala od usluga Federalne uprave policije zbog navodnog nepovjerenja u profesionalni rad, objektivnost i politički uticaj na Federalnu upravu policije, naglašavamo da je ta ocjena potpuno neutemeljena, a potvrda toga je činjenica da je u određenom broju istraga koje ova uprava provodi u suradnji s Tužilaštvom Kantona Sarajevo, obuhvaćen jedan broj visokopozicioniranih dužnosnika iz političke stranke Nerimina Nikšića, kao i drugih političkih stranaka. To može zorno potvrditi i Nermin Nikšić koji je prije par dana, na zahtijev Tužilaštva kantona Sarajevo, davao izjavu u službenim prostorijama ove uprave, a što može eventualno biti i uzrok Nikšićevog istupanja u javnost u vezi s predmetnim - navodi Federalna uprava policije.

O političkom uticaju o kojem je govorio Nikšić, ta uprava se ne može očitovati jer Nikšić nije precizirao da li to zapravo znači da je Federalna uprava policije bila pod uticajem njegove političke stranke dok je on bio na vlasti u prethodnom mandatu, navedeno je također u saopćenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA