DONJI VAKUF

ŠOKANTNI DETALJI NAKON TROSTRUKOG UBISTVA: Osilili su se, stalno naoružani prijete službenicima!

22.03.2017 - 17:27 | Vijesti >> Crna hronika
Autor: Avaz.ba
 

Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine oštro je osudilo jučerašnje trostruko ubistvo u mjestu Sokolina kod Donjeg Vakufa.

Podsjetimo, ubijena su dva službenika Kantonalne uprave za šumarstvo SBK, a stradao je i radnik zadužen za izvlačenje šumske građe.

- Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine oštro osuđuje ovaj vandalski i necivilizirani čin od strane počinioca, čime je nanesena velika šteta i bol porodicama ubijenih radnika, kolektivu Kantonalne uprave za šumarstvo i Udruženju, ali i društvu u cjelini - stoji u saopćenju.

Iz Udruženja su izrazili sučešće porodicama stradalih, a ponudili su im i svoju pomoć.

- Ovaj tragični događaj je izbacio problem na površinu, a koji je neprestano guran pod tepih od strane nadležnih federalnih i kantonalnih institucija, kad je u pitanju zaštita šuma i drugih javnih dobara, a posebno zaštita od bespravnih sječa. Vlasti problem bespravnih sječa ne tretiraju ozbiljno, i nema čvrste namjere da se ovome stane u kraj. Tome u velikoj mjeri doprinosi i nepostojanje, već sedam godina, Zakona o šumama FBiH, neadekvatno sankcioniranje počinilaca bespravnih sječa dovelo je do ovog nemilog tragičnog događaja i dovodit će dok se ne preduzmu odgovarajuće aktivnosti i mjere na rješavanju nagomilanih problema u šumarstvu, a koji su posljedica pogrešne politike u upravljanju, gospodarenju i nadzoru šumama, te pogrešne krivične, politike za počinioce bespravnih sječa i drugih bespravnih radnji - saopćeno je iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je naglašeno u saopćenju, navedeni loš trend se nastavlja, pogotovo kada je u pitanju politika gospodarenja šumama i politika zaštite šuma.

- Počinioci bespravnih sječa su se toliko osilili u krađi šuma, po pravilu su naoružani, prijete službenicima i njihovim porodicama, navode iz Udruženja, čak fizički sprečavaju predstavnike čuvara šuma u vršenju njihovih zadataka. Službenici su ostavljeni bez kvalitetne podrške organa sigurnosti, zbog čega je bilo samo pitanje vremena kada će doći do ovakvog nemilog događaja. Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine će se zalagati za donošenje prihvatljivog Zakona o šumama FBiH i za zaštitu i dignitet šumarske struke u društvu, s obzirom na njen značaj - naglašeno je na kraju saopćenja.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!