PALESTINSKI PREDSJEDNIK

ABBAS: Izrael ne treba propustiti ovu priliku za mir

27.03.2017 - 19:09 | Vijesti >> Svijet
Autor: FENA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak je u Briselu izrazio nadu da Izrael neće propustiti nove prilike koje se otvaraju za nagodbu na temelju rješenja o dvije države, izvještava palestinska agencija WAFA.

Obraćajući se na pres-konferenciji s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, Abbas je ponovio svoju spremnost na sklapanje mira s Izraelom.

"Naš današnji sastanak bio je važan kako bi se razgovaralo o najnovijim dešavanjima u vezi s međunarodnim naporima da se pronađe najbolji način za postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira između nas i Izraelaca u svjetlu namjere američke administracije pod predsjednikom Trumpom da radi na uspostavi mira", izjavio je Abbas.

Međutim, dodaje kako će "nastavak aktivnosti naseljavanja i eksproprijacije palestinske zemlje dovesti do situacije u kojoj postoji jedna država sa sistemom aparthejda. Represija i okupacija neće donijeti sigurnost i mir do kojih se može doći samo kroz pravdu, jednakost i dobrosusjedske odnose. Mi smo spremni za ove stvari i nadamo se da izraelska vlast i izraelski narod neće propustiti ovu priliku za mir".

Mogherini je ponovila podršku Evropske unije za palestinsku državu unutar njenih granica iz 1967. godine, s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, do koje bi se došlo političkim rješenjem.

Također je ponovila stav Evropske unije o izraelskim naseljima na okupiranim teritorijama, za koja je rekla da su nelegalna i nelegitimna.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA