NA DANAŠNJI DAN

23 GODINE od ubistva Dade Vujasinović, a istina još daleko!

08.04.2017 - 12:58 | Vijesti >> Dogodilo se na današnji dan

Novinarka magazina Duga Radislava Dada Vujasinović ubijena je na današnji dan prije 23 godine.

Radislava Dada Vujasinović, poznata po vrhunskim izvJeštajima sa ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu, ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je juče od Višeg javnog tužilaštva da nastavi istragu pošto izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu nije utvrdio uzrok smrti novinarke Duge. 

U tom tužilaštvu UNS-u je rečeno da je u toku predistražni postupak i da tek po okončanju tog postupka tužilac može da procIJeni u kom će pravcu biti usmJereno eventualno dalje vođenje postupka. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da je 23 puta pozivalo policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvJetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović. 

- Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost, čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni za ovaj zločin. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo - izjavio je predsKednik NUNS-a Slaviša Lekić. 

To udruženje zahtJeva i da nadležni utvrde i saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dvije decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila. 

Porodica Dade Vujasinović angažovala je i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji pored Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen,prenosi Informer.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz vještačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u tijelu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dvije patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće. 

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umjesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak. 

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, vjerovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provjera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu. 
Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!