HAOS NA KOSOVU: Mogući TERORISTIČKI NAPADI, policija u pripravnosti

14.04.2017 - 09:56 | Vijesti >> Region
 

Američka ambasada u Prištini pozvala je svoje državljane na Kosmetu da budu pažljivi narednih dana, tokom vjerskih praznika i velikih okupljanja i manifestacija, a sve, kako navodi u pozivu, zbog prijetnji od mogućih terorističkih akcija. Istovremeno, kosovska policija počela je da primjenjuje poseban operativni plan, izjavio je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević, dok je kosovski premijer Isa Mustafa održao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj se razgovaralo o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu.

Poziv američkim državljanima može da važi i za ostale ljude na Kosmetu, da se klone gužvi, da budu oprezni prilikom javnih okupljanja jer i pravoslavna i katolička vjerska zajednica obilježavaju Uskrs.

U pozivu se ističe da su teroristi u regionu još odranije planirali da napadnu osjetljive ciljeve, uključujući crkve i bogomolje, pješačke centre, sportske terene i javne skupove.

U tom smislu, američka ambasada pozvala je svoje građane da preispitaju svoje kretanje i namere, kako bi osigurali ličnu bezbjednost.

Inače, svim pripadnicima Kosovske policije koji su na godišnjem odmoru naređeno da se vrate na posao i dok im je radno vreme sa osam produženo na 12 sati.

Policajcima na Kosovu je do daljnjeg, kazao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević, zabranjeno uzimanje godišnjeg odmora.

kosovska-policija-ispred-zgrade-skupstine-kosova-3

Radojević nije demantovao, ali ni potvrdio da je razlog za ovakav potez kosovske policije mogućnost od terorističkih napada na Kosovu, na koje je  upozorila američka ambasada u Prištini, kao i mogući protesti pristalica kosovske opozicije zbog vraćanja u skupštinsku proceduru pitanja demarkacije granice Kosova sa Crnom Gorom.

Radojević je za Tanjug kazao da će Kosovska policija posebno tokom uskršnjih praznika biti u pripravnosti naglasivši da su već preduzete određene mjere u pravcu dodatnog osiguranja manastira na Kosovu.

Odluku o posebnom operativnom planu doneo je Generalni direktorijat Kosovske policije u Prištini.

Takođe, kosovski premijer Isa Mustafa održao je sednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj se razgovaralo o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu vlade u Prištini navodi se da se na sednici u četvrtak razgovaralo i o akcijama koje preduzimaju prištinske institucije kako bi se “zaštitili sigurnost i ustavni poredak”.

Na sastanku je bilo riječi i o koracima nadležnih institucija “u prevenciji i suočavanju sa izazovima u sektoru bezbjednosti”.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!