OGLASIO SE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Snowden dao izjavu koja bi mogla izazvati buru: Amerika u Afganistanu bombardovala tunele koje je sama izgradila (VIDEO)

14.04.2017 - 20:42 | Vijesti >> Svijet
 

Bivši pripadnik američke specijalne službe Edward Snowden objavio je na svom Twitter profilu da su tuneli koje je američka avijacija bombardovala u Afganistanu, a za koje je iz Pentagona navedeno da je riječ o ISIS-ovim, zapravo kompleks koji je za ISIS-ovce izgradila CIA.

Radi se o pećinskom kompleksu Tora Bora u afganistanskoj provinciji Nangarharu.

"Oni ISIS-ovski tuneli koje smo bombardovali u Afganistanu? Mi smo ih platili", naveo je Snowden, uz odlomak teksta iz članka "New York Timesa" objavljen 2005. godine, a u kojem se navodi da je izgradnju kompleksa finansirala CIA, prenosi "Sputnik International".

snowden-2

 


Ovaj kompleks, kako se navodi u odlomku, prostire se na više od 13.000 metara kvadratnih, 35 milja jugozapadno od Planta (glavnog grada provincije Nangarhar). Tora Bora bila je tvrđava snijegom pokrivenih vrhova, strmih dolina i utvrđenih pećina. Njeni kilometri tunela, bunkera i baznih logora, iskopanih duboko u strmim kamenim zidovima, bili su dio kompleksa izgrađenog za ISIS-ovce koji je finansirala CIA - prenosi "Sputnik International". U drugom tweetu Snowden navodi i da je "bomba bačena usred ničega u Afganistanu koštala 314.000.000 dolara", za šta je kao dokaz ostavio link ka tekstu sa "Los Angeles Timesa" iz novembra 2011., u kojem se navodi da je američka vojska naručila 20 bombi tipa GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) od kompanije "Boeing". 

snwden-2
Ipak, bomba koja je bačena u Afganistan je tipa GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB), čiji je proizvođač "McAlester Army Ammunition Plant" iz Oklahome. Podatak koji se može pronaći na internetu je da jedna GBU-43/B košta 16 miliona dolara. Nije poznato koliko ih je bačeno na mete u Afganistanu koje su gađane juče.

Bomba je dizajnirana 2002., a funkcionalna je od 2003. Dugačka je preko devet metara, mase preko 10.000 kilograma i sadrži 8.500 kilograma TNT eksploziva.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA