ODRŽAN SASTANAK U ZAGREBU

SAZNAJEMO Amerikanci upozorili Balkan: RADIKALI PRIJETE IZ ZATVORA, tamo se obučavaju i radikaliziraju!

27.04.2017 - 11:51 | Vijesti >> Tema sedmice
Autor: Istraživački tim Novi.ba
 

Balkanske zemlje su se žalile Sjedinjenim Američkim Državama da imaju problem sa radikalizacijom pojedinaca u zatvorskim ustanovama, a koji potom postaju izuzetno opasni i skloni nasilju, saznaje portal Novi.ba.

Zbog toga je Američko ministarstvo pravde kroz specijalni program ICITAP, koji pruža pomoć u oblasti krivičnih istraga organizirao dvodnevni sastanak u Zagrebu na kojem su prisustvovali predstavnici iz svih država regiona, uključujući Bosnu i Hercegovinu, potveđeno je iz američkog State departmenta.

Države regiona su zatražile asistenciju SAD u borbi protiv regrutovanja terorista u zatvorima i radikalizaciji zatvorenika.

state

Na sastanku su prisustvovali zvaničnici zatvorskih institucija iz cijele regije, ako i predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija.

  • Postoj globalni trend u takvim slučajevima, i zato su razmjenjena iskustva i dobre prakse u programima i procedurama u vezi sa procjenom,klasifikacijom i rehablitacijom nasilnih ekstremističkih zatvorenika – navedeno je u informaciji State departmenta.

Amerikanci ističu da su posljednja istraživanja pokazuju da zatvori postaju inkubatori za radikaliziranje i „proizvodnju“ nasilnih radikala.

  • Nekoliko onih koji su izvršiti terorističke napade u Briselu, Kopenhagenu, Londou i Nici su, najvjerovatnije bil radikalizirani u zatvorima. Sastanak je organiziran s ciljem upoznavanja rukovodilaca zatovora o tome kako se odnositi prema ekstrmistima i onima koji su meta radializacije, a kako bi se ona spriječila – navode američki zvanični izvori.  Učestvovali su predstavnici više zemalja među kojima su BiH, Srbija, Albanija, Bugarska, Hrvatska i Makedonija. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!