NEVJEROVATNA SITUACIJA

Balkan se trese - NASILJE U MAKEDONIJI, BIJES U SRBIJI, KRIZA U HRVATSKOJ, ŠTA SE DOGAĐA U BiH?

28.04.2017 - 09:04 | Vijesti >> Tema sedmice
Autor: Istraživački tim Novi.ba
 

Balkan gori, a u Bosni i Hercegovini je neuobičajeno mirno! Većina država u regionu prolazi kroz političke bure i nasilje, dok je u našoj zemlji, kako zaključuju komentatori na društvenim mrežama – najveći problem to što bi za 1. maj mogla pasti kiša.

U Makedoniji je sinoć došlo do krvavog nasilja, upada u parlament pri čemu je više od 100 ljudi povrijeđeno, među njima neki od opozicionih lidera. Zemlja je na rubu ambisa nakon nekoliko mjeseci političkih blokada i nesuglasica. Trenutno, Makedonija je najteže žarište u regionu.

No, ništa manje nije burno ni između Srbije i Kosova, a nakon što je Ramuš Haradinaj, kosovski političar ponovo oslobođen. On je bio uhapšen pa pušten u Francuskoj na zahtjev Srbije, a na koncu izručenje nije odobreno. To je bila samo kap u čaši žuči koja vrije još od izjava albanskog premijera o ujedinjenju Kosova i Albanije. Nasilja još uvijek nema, ali se o ratu i sukobima vrlo otvoreno govori na obje strane. Prije samo nekoliko dana Srbiju su tresli i protesti nakon izbora. 

Ali, ni zapadno od Bosne i Hercegovine ne teče med i mlijeko. Hrvatska je potresena krizom vlade i suočava se na periodom nestabilnosti ili novih izbora. Naime, premijer Andrej Plenković, smjenio je tri ministra koalicionog partnera, a zbog opozicionog djelovanja. Situacija je dramatična, a više je mogućnosti i smjerova u kojima se može kretati. Niti jedan ne garantira mir i stabilnost, posebno nakon pada Agrokora, na duže staze.

Crna Gora se još oporavlja od pokušaja puča pod ruskom komandom i podijeljenja zemlja čeka ulazak u NATO savez. U tome vidi jedini spas, a svaki drugi scenarij može je dodatno destabilizirati.

Za to vrijeme u Bosni i Hercegovini najviše se koplja lome oko ključnog pitanja – roštilj ili janje na ražnju? Predstojeći prvomajski praznici stavili su građane pred tu dilemu. Naravno, politička situacija je krhka, dogovori se ne poštuju, a reforme prolaze samo jednim dijelom. Međutim, politički analitičari tvrde da je kriza u BiH endemska i da su građani pronašli lijek za nju.  

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!