EKSKLUZIVNO

Insajderski izvještaj Novi.ba: ŠTA JE RAMLJAK PRIZNAO BH. VLASTIMA, zašto je Zvizdić tražio da i BiH imenuje povjerenika i KOLIKO KONZUM DUGUJE BANKAMA!?

28.04.2017 - 11:17 | Vijesti >> Tema sedmice
Autor: Istraživački tim Novi.ba
 

Bosna i Hercegovina je zatražila od Agrokora da prihvati bh. povjerenika u upravi Kozuma u BiH, a kako bi se zaštitila prava naših dobavljača i na vrijeme spriječili negativni efekti krize na ekonomiju u BiH, a oni bi u u najcrnjem scenariju mogli izazvati i recesiju, saznaje Novi.ba.

BiH je, kako nam je prenio u razgovoru pod uvjetom anonimnosti jedan od učesnika sastanka koji je jučer održan u Sarajevu sa Antom Ramljakom, prvim čovjekom posrnulog koncerna, postavila vrlo jasne zahtjeve i  u roku od 14 dana očekuje da Ramljak obavjesti BiH kakvi su mu planovi sa dijelom kompanije u našoj zemlji.

Tokom sastanka, kako nam je rečeno, premijer Denis Zvizić i članovi bh. delegacije su postavili ključna pitanja pred Ramljaka, a na mnoga on nije imao odgovor. Obećao je da će svoje planove dostaviti za dvije sedmice.

Ali, stanje je sa Agrokorom u BiH daleko gore nego se predstavlja u javnosti. Pouzdani izvor portala Novi.ba je prenio neke od šokantnih činjenica koje su iznesene na sastanku sa Agrokorom.  

  • Niko još uvijek ne zna tačno koliko Konzum u BiH duguje dobavljačima, ali ono što je rečeno na sastanku je da već ima dobavljača kojima više od 120 dana nije plaćeno ništa. To znači da već sada mogu tražiti sudske mjere i blokadu računa. Ako krene domino efekt bit će sigurno ugroženo poslovanje – kazao nam je izvor.

Osim toga, nadležne agencije za bankarstvo su, kako nam je preneseno, navele da Konzum u BiH ima dugovanja prema bankama i to oko 50 miliona maraka. 

  • Osim toga, radnici Konzuma u BiH, njih oko 5.200, duguju još oko 40 miliona maraka. U slučaju bilo kakvog poremećaja isplate plaća, to će biti veliki potres za banke i kompletan bankarski sistem. Gospodin Ramljak je u jednim trenutku tokom sastanka rekao da bi najcrnji scenarij za Konzum u BiH mogao cijelu državu povući u recesiju – kaže naš izvor.

Ramljak jeste rekao da je optimist u vezi ishoda cijelog procesa restruktuiranja najvećeg koncerna u regiji, ali nije precizirao šta će se sve dešavati tokom tog procesa.

  • On je u jednom trenutku rekao da je likvidnost Agrokora potpomognuta novcem iz kompanija u regiji što govori da je izvlačenja novca bilo. Ali, BiH je zato tražila da ima svog predstavnika u upravi i da na vrijeme prati šta se događa i zastupa svoje interese – tvrdi naš sagovornik.

Sastanak koji je ogranizirao Zvizdić, prvi je pravi korak ka rasvjetljavanju situacije, koja bi mogla direktno utjecati na situaciju u BiH, pa i mnogo više nego što bi recimo utjecao izostanak tranše kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA