BIO JE SLAVAN, ALI JE UMRO U TEŠKOJ BIJEDI: Alija Sirotanović, junak socijalističkog rada

01.05.2017 - 18:00 | Nostalgicno >> Sjećate li se

Alija Sirotanović (1914-1990) je bio rudar iz bosanskog gradića Breza, a svoj cijeli radni vijek je proveo u istoimenom rudniku mrkog uglja "Breza". Rođen je u mjestu Orahovo, odrastao je u Trtorićima, blizu Breze kao jedno od devet djece; imao je još šestero braće i dvije sestre.

Sirotanović je bio udarnik i junak socijalističkog rada, koji je 24. jula 1949. oborio svjetski rekord u kopanju uglja. Predsjednik komisije koja je kontrolisala rad objavio je:

"Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja."

Priča se da je Alija od tadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita jedino tražio veću lopatu. I dobio je jednu takvu, koja je napravljena specijalno za njega i nazvana 'sirotanovićka'. Po jednoj legendi, na Titovo pitanje kako mu može pomoći ovaj je rekao: "Nije moje da tražim, druže Tito, jer ja sam rudar, ali ne pitam za sebe … Kad bi se moglo dovuć’ malo struje u ono moje selo Trtoriće." Kažu da je struja u njegovo selo stigla prije nego što se on iz Beograda vratio! Dobro, možda ne tako brzo - ali je došla.

sirotanovic-2

Tako je Sirotanović postao živa legenda i simbol radničke klase.

Odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada a dobio je i brojne druge nagrade i priznanja.

Takođe, njegov lik krasio je i staru jugoslovensku novčanicu od 20.000 dinara.

sirotanovic-4
Jednom prilikom Alija je rekao: "Mi rudari, mi smo naučili ... Meni je bilo lakše raditi u rudniku, u jami dole, neg' na vani. Ja vam vani ne mogu radit ... To sam uvijek govorio i govorim. Mi smo tako obikli, mi rudari, u nas je unišla ona struja, kako kažemo ... jedna ... eto, volja, volja rudarima da idu u jamu i gotovo ... Eto, to je tako u nas ..."

Jedna mala ulica na periferiji njegove Breze, nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika i danas stoji njegova bista.

sirotanovic-3

 

Grupa Zabranjeno pušenje posvetila mu je i pjesmu pod nazivom 'Srce, ruke i lopata'. Sirotanović je umro u 76. godini u priličnom siromaštvu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA