"Za prvi rođendan sam unuci upalio svijeću na grobu": Potresna ispovijest djeda ubijene bebe

08.05.2017 - 20:00 | Vijesti >> Region
 

- Nijedna kazna nam neće vratiti naše najmilije, ali inicijativu da ubice djece dobiju doživotnu zatvorsku kaznu podržavam - kaže Duško Đurđić, čiju je ćerku Slavicu i unuku Nikolinu, staru samo četiri mjeseca, ubio Arpad Sabo (29), prije skoro devet mjeseci u Veterniku, kod Novog Sada.

Fondacija “Tijana Jurić” i “Blic” pokrenuli su zajedničku kampanju za izmjenu Krivičnog zakona kako bi ubicama djece bio obavezan doživotni zatvor, a Đurđić ovu inicijativu, poslije tragedije koja ih je zadesila, podržava.

Đurđićevu ćerku Slavicu i unuku Nikolinu zaklao je u iznajmljenom stanu otac i suprug Arpad Sabo, koji je optužen za teško ubistvo, a suđenje pred novosadskim Višim sudom počinje u srijedu. Iako prema Duškovim riječima ne postoji odgovarajuća kazna za tako monstruozan čin, on ocjenjuje da bi doživotna robija umjesto maksimalne kazne od 40 godina za teško ubistvo bila bolje rješenje.

- Mi smo izgubili sve. Pretraživao sam arhive unazad 30 godina i iz vremena SFRJ, ali nisam mogao da nađem slučaj da je neko ubio tako mlado dijete, pogotovo ne otac - priča Duško.

Skoro su, kaže, obilježili prvi rođendan Nikoline tako što su na grobu zapalili svijeće, a koliko god se trudio, Duško još uvijek ne razumije zašto je Arpad počinio tako gnjusan zločin.

- Ne znam kako je mogao da pogleda djetetu u oči i uradi tako nešto. Nama je jako teško, ništa strašnije nam se u životu nije moglo desiti nego da ti neko ubije dijete i unuku. Sada subotom idemo na groblje, suprugu nekad jedva pomjerim sa groba - kaže Duško.

Kako kaže, od početka je znao da je Arpad agresivan i zbog toga ga je poslije jedne svađe izbacio iz kuće i prijavio policiji kada mu je prijetio, ali nije ni slutio će uraditi nešto tako monstruozno.

- Mi smo se redovno čuli sa ćerkom, posljednji put samo sat pre nego što se tragedija desila. Išao sam po institucijama jer sam znao šta se dešava, ali sam nailazio na zid. Svi su govorili da ćerka mora da ga prijavi, a ona nije htjela, voljela ga je - dodaje naš sagovornik.

beba-2

Iako zna da će mu to jako teško pasti, Duško kaže da bi konačno želio da čuje razlog zbog kog je Arpad ubio Slavicu i Nikolinu.

- Vrlo malo znamo o svemu, a na suđenju čekam da čujem razlog. Znam da ćemo dok budemo slušali to, morati kroz sve ponovo da prođemo, ali samo neka kaže zašto je to uradio - kaže Duško.

Podsjetimo, Arpad Sabo uhapšen je zbog dvostrukog ubistva dan pošto su u Veterniku, u kući u kojoj su živjeli sve troje, pronađena izmasakrirana tijela Slavice i Nikoline. On je prema nezvaničnim informacijama odmah poslije ubistva krenuo u beg, a uhapšen je u okolini Bačke Palanke.

Izmijeniti krivični zakon

Duško se slaže sa Igorom, ocem Tijane Jurić koja je svirepo ubijena u julu 2014. godine, i zajedničkim predlogom Fondacije „Tijana Jurić“ i našeg lista da se izmijeni Krivični zakonik i uvede doživotna kazna zatvora za ubice djece. On dodaje da bi valjalo promijeniti kaznenu politiku i za ubice žena.

(blic.rs)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!