U BiH je još 8000 nestalih osoba, to je zaista žalosno, upozoravaju porodice

10.05.2017 - 18:16 | Vijesti >> Aktuelno

Porodice nestalih i regionalna koordinacija udruga izrazili su danas nezadovoljstvo i zatražili od vlasti u BiH da pomognu u rješavanju sudbine više od 8000 osoba koje se još smatraju nestalima.

 "Porodice nestalih su nezadovoljne procesom traženja nestalih osoba, jer sama činjenica da nakon 25 godina imamo u BiH još oko 8000 nestalih osoba je zaista žalosna", izjavila je članica Regionalne koordinacije udruženja obitelji nestalih s područja bivše Jugoslavije Semina Alekić nakon radionice pod nazivom 'Zaštita prava članova porodica nestalih osoba u BiH' koja je u srijedu održana u Mostaru.

Dodala je kako su u više tisuća slučajeva pronađeni sitni dijelovi tjelesnih ostataka što govori da ni ti pronalasci nisu kompletirani, navela je Alekić.

Potpisana i deklaracija

Podsjetila je kako su u Mostaru u avgustu 2014. tadašnji predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i crnogorski  predsjednik Filip Vujanović potpisali Deklaraciju kako bi se ubrzao proces traženja preostalih nestalih osoba, no da taj potez nije urodio plodom.

"Njihov odnos prema ovome je samo deklarativno obećanje. Od toga dana ništa se nije poporavilo u pravcu riješavanja tog problema. Na žalost, svjedoci smo da politici nije u interesu da se to čuje i oni samo to koriste u svoje dnevnopolitičke svrhe i kad to njima zatreba“, ocijenila je Alekić .

Regionalna koordinacija udruženja obitelji nestalih s područja bivše Jugoslavije, djeluje od 2011. godine.

Hina

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia