Evo zašto ne nikako ne smijete da pijete vodu iz flaše koja je stajala u kolima

13.06.2017 - 17:14 | Zanimljivosti >> Kiosk
 

Automobil koji je dugo stajao ili bio parkiran na suncu može da bude krajnje neočekivan izvor opasnosti.

Tokom velikih vrućina mnogi u kolima drže flašicu vode – za svaki slučaj, međutim, ta flašica vode može da bude veoma opasna po zdravlje.
Kada je napolju toplo, u kolima je još toplije, a te temperature mogu da dostignu i preko 60 stepeni.

Ako je flašica vode izložena ovolikoj vrućini, bisfenol u plastici, koji je opasan po naše zdravlje, zbog toplote može da dostigne opasne nivoe koji su veoma opasni po ljude.

Plastične flašice prave se od materijala koji se koristi za brojna druga pakovanja hrane jer je lagan i otporan. Međutim, kada se taj materijal ugrije, on oslobađa hemikaliju pod nazivom bisfenol koja utiče na nivo hormona u organizmu i ugrožava zdravlje ljudi.

Iako većina proizvođača plastičnih flašica sadrži bezbijedan nivo bisfenola, on je veoma reaktivan u dodiru sa toplotom i može da dospije u vodu koja se u njima nalazi.

Dakle, ako naiđete na flašicu vode u kolima, ili je jednostavno u njima provela previše vremena, iskoristite je za zalivanje zelenila – nikako za utoljavanje žeđi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!