ŠIŠAO TITA I ALIJU IZETBEGOVIĆA: Na frizerskoj stolici ovog Srebreničanina sjedile su brojne poznate ličnosti

18.06.2017 - 17:12 | Nostalgicno >> Nostalgija

Srebreničanin Muhamed Bajrić tokom svoje dugogodišnje karijere frizera za klijente je imao brojne poznate ličnosti iz političkog, kulturnog i sportskog života bivše Jugoslavije, a neki od legendi koje su se našle na njegovoj frizerskoj stolici bili su Tito, Alija Izetbegović, Branko Mikulić, Safet Isović, Davorin Popović, Mirza Delibašić.

frizer-1
Bajrić je davne 1960. godine stekao zanatsku diplomu, godinu prije redovnog roka te u petnaestoj godini života zasluženo dobio titulu najmlađeg kvalifikovanog radnika u bivšoj Jugoslaviji. Te godine napustio je rodni grad i preselio u Sarajevo.

Prisjeća se razgovora s Titom kojeg je šišao 1969. godine, a koji ga je u kratkom razgovoru upitao odakle je i kako je postigao uspjeh u svom zanatu.

- Rekao sam da sam iz Srebrenice i da sam 1960. godine došao u Sarajevo. Kazao mi je da se tri puta spremao da ode u Srebrenicu u lovište i nije mu se dalo. 'Izgleda da ću umreti, a neću obići tvoju Srebrenicu' - prisjeća se Bajrić Titovih riječi.

frizer-2
Bajrić je učestovao na različitim takmičenjima i osvajao nagrade. Na takmičenju za najboljeg frizera Jugoslavije u Beogradu pokazao je svoje umijeće i osvojio prvo mjesto. Poslije toga je nizao uspjeh za uspjehom, prvo na Evropskom prvenstvu frizera u Milanu gdje osvaja zlatnu medalju, a kao evropski prvak nastupa i na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

frizer-3

Nakon uspjeha koji je ostvario u Parizu, trebalo je da putuje za Tokio, ali je nažalost zbog rata spriječen i kaže da žali za tim.

Vratio se 2005. godine u Srebrenicu, za koju kaže da je najmirniji grad u BiH.

- Ovde je lepa sredina, ali ipak nedostaje naroda. U ovom gradu najviše mi se dopada odnos kod mladih fudbalera koji ne gledaju na naciju, nego se ponašaju kao braća - ističe Bajrić.

U penzionerskim danima ljeto provodi u Srebrenici, a zimu u Sarajevu. Frizerski zanat prenio je na više od 400 svojih učenika.

 

 

Fena

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!