U požaru u Londonu 79 osoba nastradalo ili nestalo

19.06.2017 - 12:27 | Vijesti >> Svijet
Autor: TANJUG

Britanska policija saopštila je danas da je 79 osoba nastradalo ili nestalo u požaru koji je zahvatio višespratnicu u Londonu, prošle nedelje, čime je broj poginulih povećan sa 58, koliko je ranije bilo saopšteno da je nastradalo u nesreći.

- Ovoga jutra, bojim se da moram da kažem da se vjeruje da je 79 osoba ili nastardalo ili nestalo, a sa žalošću moram da pretpostavim da su i oni poginuli, rekao je policijski komandant Stjuart Kandi, prenio je AFP.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je juče da je požar u višespratnici u prijestonici prouzrokovan "greškom i nemarom". Kan je posjetio crkvu koja se nalazi u blizini 24-spratne zgrade "Grenfel tauer" gdje je prisustvovao službi održanoj u znak sjećanja na žrtve požara koji je izbio u srijedu. Tom prilikom priznao je da se lokalna zajednica osjeća "frustrirano i bjesno" zbog toga kako se reagovalo na nesreću, prenio je AFP.

- U zajednici vlada osjećanje da je prema njima odnos bio loš jer su neki od njih siromašni. Ta tragedija je mogla da se srpiječi i nije morala da se dogodi, a tragedija koju gledamo je posljedica grešaka nemara poltičara i vlade, kazao je Kan. Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je nešto ranije da je vlada poštovala bezbjednosne preporuke donijete 2009, a da će izmjene sigurnosnog protokola biti moguće tek nakon zvannične istrage o požaru.

Opozicioni političari optužuju vladu da je ignorisala bezbjednosne preporuke koje su donete 2009. i revidirane 2013. kada je još jedan požar u Londonu usmrtio šest osoba, ali Hamond tvrdi da to nije tačno. "Očigledno je da smo te preporuke razmotrili kao i to što se sa njima dogodilo.

Po mojoj procjeni, mi smo korektno i primjereno odgovorili na te preporuke", rekao je Hamond za BBC. Oko 600 ljudi živjelo je 120 stanova u oblakoderu.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!