Iritantan ali DOBAR ZA ZDRAVLJE: Zašto se javlja PROLIV?

19.06.2017 - 17:04 | Porodica i zdravlje

Ma koliko proliv bio iritantan i  ponekad bolan, on je veoma važan za naše zdravlje
Naučnici su sproveli istraživanje kako bi utvrdili da li dijareja ima određenu svrhu u našem organizmu i kako utiče na naše zdravlje.

Otkrili su da, kod miševa, postoje proteini koji izazivaju mikroskopska curenja u zidu crijeva i u njih ubacuju vodu koja izmet čini tečnijim i tako ograničavaju ozbiljnost bolesti.

Istraživanje su sproveli naučnici sa Birgam ženske bolnice koji su posmatrali imune mehanizme koji stoje iza dijareje.
Proliv mogu da izazovu brojne stvari, uključujući i infekcije, određene lijekove, previše kafe i alkohola.

Do njega dolazi kada postoji višak vode u crijevima, koju tijelu obično ponovo upije.

Zid crijeva obložen je ćelijama kroz koje može da prođe voda.

Hipoteza da dijareja čisti crijeva od brojnih loših stvari postoji vijekovima, ali nikada nije potvrđena. Željeli smo da otkrijemo da li proliv ima važnu svrhu i da li bismo njegovim sprječavanjem zapravo produžili određene bolesti”, izjavio je dr Džerod Tarner iz Birgam ženske bolnice.

Oni su testovima na miševima pokazali da tijelo “namerno izaziva” proliv kako bi izbacilo štetne materije iz organizma i vjeruju da se isto odnosi i na ljude jer imaju identične proteine koji su uključeni u proces.

(Novi.ba / telegraf.rs)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!