DEHIDRACIJA izaziva HALUCINACIJE - Pijte što više vode!

19.06.2017 - 17:57 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti

Na vrućini tijelo se znoji više i zato treba voditi računa da se tečnost nadoknadi. Muškarci bi dnevno trebalo da unesu tri, žene 2,2, a djeca starija od pet godina oko litara vode

Ako tokom ljetnih vrućina osjetite glavobolju, promjenu raspoloženja, slabost ili halucinacije, to može biti alarm da vašem tijelu nedostaje voda. Iako je optimalan dnevni unos različit za muškarca, žene i djecu, prosječna osoba treba da popije prosjeku dva i po litra vode dnevno kako bi organizam bio zdrav.


 
Količina optimalnog dnevnog unosa zavisi od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja, spoljašnje temperature, fizičke aktivnosti i kalorijske vrednosti hrane. Dok muškarci imaju veći procenat vode u organizmu i njihov dnevni unos treba da bude oko tri litra, žene treba da popiju 2,2 litra vode. One imaju veći procenat masnog tkiva, koje slabije vezuje vodu u odnosu na mišićno tkivo kod muškarca. Deca od pet godina treba da piju oko 0,75 litara, a sa deset godina oko litar vode dnevno.

- Maloj deci i bebama treba često nuditi tečnost, ali ih ne treba terati da piju velike količine odjednom - preporučuje britanski doktor Džordž Kvarel. - Treba da piju vodu sa niskim sadržajem natrijuma i soli. Na taj način, njihovi mladi bubrezi neće biti opterećeni nepotrebnim materijama.

Iako je ovo preporuka za djecu, svi koji piju flaširanu vodu treba da obrate pažnju na sastav minerala: kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma, sulfata, hlorida i karbonata. Prije kupovine, važno je pogledati deklaraciju i pročitati šta sve voda sadrži.

- Ako flaširana voda ima do 1.000 miligrama suvog ostatka po litru, može da se pije u većim količinama - rekao je doktor Kvarel. - Voda koja ima više od 1.000 miligrama suhog ostatka je mineralizovanija. Može se konzumirati uz obrok, ali samo jedna do dvije čaše dnevno.

Simptomi dehidratacije mogu biti glavobolje, letargija, promjene raspoloženja, suh nos, suha ili ispucala usta, tamniji urin, slabost, umor, zbunjenost i halucinacije.

- U dehidriranom telu dolazi do povećanja toksina, koje bubrezi ne mogu da prerade i izbace - upozorio je Kvarel. - Duži period bez dovoljnog unosa vode podstiče stvaranje kamena u bubregu i česte infekcije urinarnih kanala kod žene -

Mnogi pogrešno vjeruju da se nadutost i zadržavanje vode u organizmu mogu izbjeći ako se ne pije voda. U stvari, naše tijelo zadržava vodu ako ima premalo vode u ćelijama. Ako je unos vode redovan, telo neće imati potrebe da stvara "zalihe".

- Tečnost, takođe, omogućava da se telo reši viška natrijuma. Ako ne pijete vodu, povećavate koncentraciju natrijuma, koji dovodi do većeg zadržavanja vode i nadimanja - rekao je Kvirel.

Kod srčanih oboljenja, međutim, višak tečnosti u organizmu može da bude prepreka za normalan rad srca. Zato se srčanim bolesnicima, za razliku od zdravih osoba, ograničava unos tečnosti.

(izvor: novosti.rs)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!