Kada ne perete ruke pravilnom SAPUNOM - KAO DA NISTE NI PRALI!

23.06.2017 - 17:51 | Porodica i zdravlje
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Za borbu protiv virusa i bakterija koje preko ruku možemo unijeti u organizam nije važno peremo li ruke hladnom ili toplom vodom ako koristimo sapun i peremo ih pravilno, pokazala je studija Sveučilišta Rutgers. 

Istraživanje je obuhvatilo 20 volontera, od kojih su neki prali ruke s vodom temperature 15˚C, a drugi vodom temperature 26˚C, s različitim količinama sapuna. Količina bakterija na njihovim rukama nakon pranja nije se bitno razlikovala s obzirom na temperaturu vode. Iako uzorak ispitanika još nije dovoljan da se ta tema zaključi, to pokazuje da će sapun i s toplom i s hladnom vodom odraditi svoje ako se ruke peru kako treba, kaže voditelj istraživanja, prof. Donald Schaffner. 

To je, bez sumnje, posebno važno ljeti, kad visoke temperature pogoduju širenju crijevnih zaraznih bolesti za koje je karakteristično da se uzroci najčešće prenose preko zaražene hrane ili prljavih ruku i ulaze u organizam kroz usta. Zato se često i zovu ‘bolestima prljavih ruku’.


Uzroci mogu biti bakterijesalmonele, šigele, kampilobakter, enteropatogena E. coli i druge, zatim virusi –  enterovirusi, norovirusi, rota i adenovirusi, te rjeđe paraziti. Neke procjene upućuju na to da se tokom svakodnevnih aktivnosti na rukama može pronaći i do 3000 različitih štetnih mikroorganizama, pri čemu se zaraza relativno lako može spriječiti. 
Tako brojna istraživanja pokazuju da se pranjem ruku koje traje od 15 do 20 sekundi u većini slučajeva uklanja prijetnja za zdravlje, a peremo li ih od 40 do 60 sekundi moguće je ukloniti do 99 posto bakterija, tvrde stručnjaci. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA