Kinezi su danas možda najsrećnija nacija na svijetu

Pogledajte kako se slavi 20 godina od kako se Hong Kong vratio Kini (VIDEO)

01.07.2017 - 18:21 | Vijesti >> Dogodilo se na današnji dan

Prošlo je tačno 20 godina od kada je Hong Kong vraćen Kini, odnosno, od kada su se oslobodili britanske kolonizacije. Ovaj dan pobjede za njih, između ostalog, obilježili su vatrometom koji je trajao više od 20 minuta.

Kinezi su danas možda najsrećnija nacija na svijetu!
 

Hong Kong je postao kolonija Britanske imperije nakon prvog opijumskog rata koji je trajao od  1839–1942. U doba Drugog svjetskog rata, tokom rata na Pacifiku bio je okupiran od strane Japana. Godine 1945. Britanija je ponovo uspostavila svoju vlast do 1997., kada je Kina ponovo uspostavila suverenitet.

Regija je tokom kolonijalnog doba prihvatila politiku minimalne intervencije vlasti pod etikom pozitivnog neintervencionizma. To razdoblje snažno je uticalo na aktuelnu kulturu Hong Konga, koji se često opisuje kao mjesto gdje “Istok susreće zapad”, koja je poprimila oblike engleske kulture.

Iako je dio Kine, Hong Kong funkcioniša kao samostalna država, sa svojim zakonima, valutom, sportskim reprezentacijama, dok prema ostatku Kine i danas postoje granični prijelazi i naplata carine.

U nastavku pogledajte kako slavi Hong Kong:

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!