Države srednje Evrope pozvale EU da ubrza proces proširenja na zapadnom Balkanu

10.07.2017 - 16:43 | Vijesti >> Svijet
Autor: FENA

Zvaničnici sedam država srednje Evrope koje su članice Evropske unije pozvale su u ponedjeljak ovaj blok da ubrza proces pristupanja Srbije i Crne Gore, tvrdeći da bi neintegracija zapadnog Balkana mogla predstavljati sigurnosnu prijetnju za cijelu regiju.

Ministri i zamjenici ministara vanjskih poslova četiri zemlje iz Višegradske grupe: Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke; te Austrije, Slovenije i Hrvatske, sastali su se u Budimpešti kako bi razgovarali o pitanjima poput migracije i situacije na zapadnom Balkanu i u Ukrajini, javlja Reuters.

- Ako ne možemo ubrzati evropski integracijski proces (na zapadnom Balkanu) mi ćemo se morati suočiti s ozbiljnim sigurnosnim izazovima u čitavoj regiji srednje Evrope - rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za medije.

Szijjarto je dodao da bi EU trebala ubrzati trenutne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom, kao i otvoriti pregovore o članstvu s drugim državama zapadnog Balkana.

Albanija i Makedonija su kandidati, ali još nisu započele s pregovorima, dok BiH i Kosovo još uvijek čekaju na kandidatski status.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia