NIKOLA TESLA rođen na današnji dan - Ni sa kim se nije rukovao osim sa JEDNOM OSOBOM!

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine, a jedna od najznačajnijih fotografija iz njegovog života je slika sa kraljem Petrom II koju je Telegraf.rs pronašao

Jedan od najvećih naučnika svih vremena Nikola Tesla rođen je na današnji dan, odnosno 10. jula 1856. godine.

Bio je jedan od najpoznatijih pronalazača u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Njegovi najveći pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.
Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

Jedan intresantan podatak iz njegovog života je da je imao opsesivno kompulsivni poremećaj i da se ni sa kim nije rukova tokom cijelog života. Ali, sa jednom osobom jeste.

Sa kraljem Aleksandrom.

Radna soba kralja Aleksandra ne razlikuje se mnogo od sličnih kabineta njegovih savremenika. Ipak, ono što njoj i danas daje posebnu draž jeste porodični album Karađorđevića.

Jedna od najznačajnijih fotografija je slika kralja Petra II i Nikole Tesle. Ona je nastala u Njujorku, samo nekoliko meseci pred smrt velikog naučnika.

Legenda kaže da je ta fotografija pravi raritet, jer je na njoj uhvaćen momenat neposredno posle rukovanja kralja Jugoslavije i Tesle.

Navodno, to je jedini put da se veliki naučnik rukovao sa bilo kim u svom životu.

Pored dragocjenog albuma sa porodičnim fotografijama Karađorđevića, u kabinetu se nalazi orginalni sto i stolica, za kojima je radio kralj Aleksandar. Iza radnog stola stoje portreti kralja i njegove supruge Marije Karađorđević.

U NASTAVKU pogledajte kako izgleda fotografija gdje se Nikola Tesla rukovao sa ... : 

1 2

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!