MISTERIJA RIJEŠENA

REZULTAT ISTRAŽIVANJA O ŠTETNOSTI NARGILE: Koliko u nargili ima meda i duhana, a koliko glicerina

13.07.2017 - 19:00 | Vijesti
 

Prilikom izrade bilo kojeg Nacrta zakona, a da se usvoji u fazi javne rasprave u trajanju od 90 dana, potrebno je konsultirati se sa strukom, kažu u ovom udruženju pojašnjavajući da smjesa za nargilu ima 37 posto meda, 33 posto glicerina, sedam posto prirodnih prehrambenih okusa i 23 posto duhana.

Predstavnici Udruženja vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile - vodene lule "Nargila", upozorili su danas da je Nacrtom zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda koji je usvojen u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine smjesa za nargilu poistovjećena s rezanim duhanom, što u stvarnosti ne odgovara istini.

- Stoga smjesa za nargilu nema 100 posto duhana i ne pripada kategoriji rezanog duhana, te samim tim ni duhanskog proizvoda, smjesa za nargilu je duhanski derivat - tvrde u Udruženju "Nargila".


Istaknuto je i da u obrazloženju Nacrta zakona nema rezultata istraživanja o štetnosti nargile, iako je ovim zakonom apsolutno zabranjena, dok u zemljama Evropske unije u kojima je zabranjena konzumacija duhanskih proizvoda na javnim mjestima, nargila nije zabranjena, prenose mediji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA