Ubica iz Rakovice godinama maltretirao socijalne radnike

13.07.2017 - 19:19 | Vijesti >> Region

Ubica koji je juče u Centru za socijalni rad ubio svoju ženu i dijete, već dvije godine je maltretirao porodicu ali i radnike Centra. Pod hitno potrebna promjena sistema koji je ponovo zakazao, poručuju stručnjaci.

Dan poslije tragedije u Centru za socijalni rad u Rakovici kada je muškarac ubio ženu i petogodišnje dijete i ranio troje socijalnih radnika, javnost traži odgovore - ko je u sistemu zakazao i da li je tragedija mogla biti spriječena? Da su nasilju Marka Nikolića nad socijalnim radnicima svjedočili pune dvije godine, za N1 kaže nekoliko izvora, a na takve tvrdnje su se pojavile dve verzije odgovora dva resorna ministarstva.

Bojali smo ga se - anonimno svjedoči žena koja je u srijedu bila nadomak mjesta tragedije. Gotovo identične navode čuli smo i od izvora iz Centra za socijalni rad.

“Sredom je dolazio po dete. Radnici centra su se zaključavali u kancelarijama jer ih je maltretirao. Pratio ih je, znao detalje iz njihovog privatnog života. To traje već dve godine”, tvrdi izvor N1.

Kako navode, policijskoj stanici Rakovica je jedan socijalni radnik u januaru prijavio da ga je nasilnik Marko Nikolić pratio do kuće. Tužilac je ocijenio da nema elemenata krivičnog dijela, a sud da nema prekršaja. Drugih prijava policiji, kažu, nije bilo.

O nasilju nad socijalnim radnicima drugačiji odgovor stiže iz Ministarstva rada koje je naložilo vanredni inspekcijski nadzor rakovičkog centra.

“Na osnovu saznanja, u više navrata je Gradski centar za socijalni rad Beograd – Odeljenje Rakovica nadležnim organima unutrašnjih poslova prijavljivao određeno nasilničko i preteće ponašanje počinioca ovog krivičnog dela. Detalji i o ovom aspektu biće pozanti po okončanju vanrednog nadzora nad stručnim radom Centra”, navode iz Ministarstva rada.

Loptica iz suda ide na teren Centra za socijalni rad. Njihovo je mišljenje, kažu, bilo neophodno da bi se 2015. ukinulo viđanje nasilnika i djeteta u prisustvu socijalnih radnika. Zato je, navodi Drugi osnovni sud, Nikolić dete viđao svake srijede po sedam sati i vraćao ga majci u Centar.

Tragedija je morala da bude spriječena, smatra Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra i upozorava da je riječ o klasičnom sistemskom propustu.

“Kad čitate nalaze i mišljenja koja pišu centri za socijalni rad koje traži sud, i kad čitate odluke suda, nemate nigde sistematsko ispitivanje bezbednosnih rizika”, upozorava ona.

U svim postupcima Zaštitnika građana utvrđeno je da je nasilje trajalo godinama. Zamjenica ombudsmana Gordana Stevanović poručuje da u institucijama nema dovoljno profesionalaca, ne postoji razmjena informacija, a nasilje se neadekvatno procesuira i blago kažnjava.

“U značajnom broju slučajeva zaposleni u svim ovim sistemima na pravilan način ne percipiraju nasilje, minimiziraju ga, nemaju dovoljno saznanja da prepoznaju prve znake nasilja i samim tim ne mogu dati adekvatnu podršku žrtvi”, ističe Stevanović.

Dok od nadležnih stižu najave o uvođenju panik tastera, zakazivanje sastanaka i donošenje hitnih mjera, socijalni radnici su na sat vremena obustavili rad. Od nadležnih zahtjevaju policijsko obezbjeđenje, izmještanje susreta van cenatara i formiranje Savjeta za sprječavanje porodičnog nasilja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA