U Novom Pazaru pronađeni posmrtni ostaci više osoba

15.07.2017 - 16:50 | Vijesti >> Region
 

Tokom izgradnje nove zgrade Hitne pomoći u Novom Pazaru, pronađeni su posmrtni ostaci nekoliko osoba.

Prilikom kopanja temelja za novu hitnu u #NoviPazar, pronađena grobnica. Pretpostavlja se da su u pitanju posmrtni ostaci strijeljanih '45. 
Pretpostavlja se da je riječ o posmrtnim ostacima strijeljanih na Hadžetu, piše portal "Sandžak press".

Radovi na izgradnji su trenutno obustavljeni i kako nje rečno za ovaj portal čeka se dolazak lica zaduženih za sudsko-medicinsku obradu, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Krajem i nakon završetka Drugog svjetskog rata i ulaska partizana u sandžačke gradove, komunistička vlast donijela je odluku da se po kratkom postupku kazne svi oni koji po njihovoj procijeni nisu bili na liniji režima. Na nišanu novopečenih vlastodržaca našli su se gotovo svi ugledniji Bošnjaci iz toga vremena, koji nisu bili članovi partizanskog pokreta.

Od 28. novembra 1944. do 21. januara 1945. godine komunističke vlasti su likivdirale preko 2.000 najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na Hadžetu.

Kako dalje prenosi lokalni portal, na iskopavanju radi samo jedna osoba, a kosti se pakuju u kartonske kutije od čipsa.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA