OBRAČUN

MASAKR NA GLASANJU U VENECUELI: Na glasače otvorena vatra, dvoje mrtvih

16.07.2017 - 23:15 | Vijesti >> Svijet
Autor: TANJUG
 

Opozicija u Venecueli saopštila je da su "izgleda" pripadnici oružanih bandi ubili danas dvije osobe, a ranili još četiri u predgrađu Karakasa, tokom nezvaničnog referenduma protiv predsjednika te zemlje Nikolasa Madura, koji je organizovala opozicija.

Karlos Okaris, koji se obratio u ime opozicione koalicije Demokratsko jedinstvo, rekao je da su se "paravojni" naoružani napadači pojavili tokom popodneva u predgrađu Karakasa, prenio je Rojters.

"Izgleda da su dvije osobe ubijene", rekao je on novinarima.

Opozicija u Venecueli danas drži nezvanični referendum kako bi pojačala pritisak na Madura u trenutku kada on traži osnivanje specijalnog tela što njegovi suparnici nazivaju konsolidacijom diktature.
 
Simbolični referendum na kom će pitanja biti o tome da li građani žele prevremene izbore, ima za cilj da dodatno utječe na Madurov legitimitet u vremenu ekonomske krize i protesta protiv Madurove vlasti koji u toj državi traju već tri mjeseca odnio 100 osoba.
 
Maduro (54) navodi da je današnji referendum ilegalan i beznačajan.

Umjesto toga, on se zalaže se za zvaničan referendum 30. jula o formiranju nove skupštine, a koji će omogućiti ustavne izmjene.

Glasači će na referendumu danas odgovarati na tri pitanja: da li odbijaju skupštinu, da li žele da oružane snage brane postojeći ustav i da li žele da izbori budu održani prije nego što Maduru istekne mandat 2018.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!