OSS

Amiru Zukiću ukinut pritvor i određene mjere zabrane

21.07.2017 - 13:24 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: FENA
 

Općinski sud Sarajevo (OSS) uvažio je prijedlog odbrane i ukinuo pritvor Amiru Zukiću, generalnom sekretaru SDA, optuženom u predmetu 'Bosna', potvrđeno je Feni u Sudu.

Istovremeno, Zukiću, koji će u skladu s rješenjem danas biti pušten iz pritvora, određene su mjere zabrane.

U OSS-u je u četvrtak održano ročište u povodu prijedloga za puštanje iz pritvora Amira Zukića, podnesenog nakon Odluke Ustavnog suda BiH koji je usvojio Zukićevu apelaciju, utvrdivši povredu njegovih prava.

Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv Rješenja Kantonalnog suda Sarajevo koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara u sklopu predmeta 'Bosna'. U međuvremenu, 14. jula Zukiću je produžen pritvor za još dva mjeseca.

Ustavni sud BiH je na sjednici Velikog vijeća 18. jula donio zaključak da su Amiru Zukiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost, zajamčena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, „jer su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, daju relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti koje zahtijeva kontinuirani pritvor“.

U predmetu 'Bosna', pored Zukića, optuženo je još osam osoba, a koji se terete za više krivičnih djela u vezi sa nezakonitim zapošljavanjem. Suđenje u ovom predmetu počelo je 23. maja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!